Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon-Jons Lantbruk i Växbo blev årets Vallmästare 2016

- Det känns jätteroligt, säger Lasse Larsson.Sedan 2003 har tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Sveriges Lantbruksuniversitet och husdjursföreningarna belönat skickliga vallodlare.

Annons

Gott samarbete och noggrann planering har varit viktiga byggstenar för Lasse Larsson och hans medarbetare på Jon-Jons i Växbo.

- Den största utmaningen med vallodling är att kunna skörda gräset när det har rätt näringsvärde. Med en hög kapacitet på skörden minimerar vi risken att gräsets kvalitet försämras av regn. En svensk sommar med lagomt mycket regn och sol är naturligtvis att föredra, säger Lasse Larsson.

Niklas och Lasse Larsson, Jon-Jons Lantbruk, Växbo.

Juryns motivering är ett bevis på att Lasse Larsson har lyckats väl med sina strategier.

”Noggrann planering och uppföljning med en väl genomtänkt strategi, som inbegriper allt från väl utprövade vallfröblandningar, gödsling, skörd, packning till lagring och utfodring, är några av kännetecknen för grovfoderodlingen på Jon-Jons lantbruk. Allt är här väl dokumenterat, oavsett om det gäller resultat från analyser eller kostnader för vallfodret. Allt detta tillsammans utgör grunden för en framgångsrik mjölkproduktion!”

- Det har funkat bra i många år nu trots alla utmaningar, säger Lasse Larsson.

Utmärkelsen delas ut vid Växa Sveriges stämma i maj.

Mer läsning

Annons