Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration bland växter och blommor: "I trädgården förstår vi varandra utan ord"

Artikel 7 av 7
När dom blir vi
Visa alla artiklar

Vid Träslottet i Arbrå är gräsklippningen i full gång. Här får personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige arbeta i trädgården genom så kallade instegsjobb – ett sätt att komma närmare arbetsmarknaden, men också varandra.

Annons

Sågen sträcker sig lika högt som trädkronorna, den räcker flera meter upp med hjälp av en förlängningsbar aluminiumstång. Inte ens de högsta och mest vildvuxna grenpartierna har någon chans.

Frezgi Mebrahtu Teweldebrhan backar några steg för att kunna se ordentligt innan han ger sitt godkännande:

– Det ser bra ut.

Adresom Gebreamlak som håller i sågen går visslande vidare mot nästa träd som ska beskäras. Samtidigt hörs ett svagt maskinsurr på motsatt sida om gården. Det är Brhane Tesfay Gezehey som klipper gräset i sluttningen mot Arbråvägen.

Träslottet i Arbrå. I trädgården har kommunen ordnat instegsjobb, ett sätt för utrikes födda att få arbetslivserfarenhet.

Vi befinner oss i trädgården vid Träslottet i Arbrå och stämningen är god mellan trädgårdsarbetarna. Verksamheten drivs av Bollnäs kommun och är så kallade instegsjobb, statligt subventionerade anställningar för personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige.

Träden och växterna är jättefina. Jag gillar att jobba här, det är bra.

– Vi började sommaren 2013. Då var ingen utrikes född med, utan andra som står långt utanför arbetsmarknaden. I dag har det allt mer blivit ett integrationsprojekt, säger arbetsledare Maria Platzgummer.

Läs också: De skapar meningsfullhet och jobb – hjälper asylsökande in i arbetslivet

Tanken bakom instegsjobben är att underlätta för nysvenskar att komma in på arbetsmarknaden, under kravet att de parallellt med arbetet går i språkstudier på Svenska för invandrare (SFI).

Frezgi Mebrahtu Teweldebrhan är en av trädgårdarbetarna som har fått instegsjobb hos Bollnäs kommun. Just i dag står beskärning av träd på arbetsschemat.

Maria Platzgummer berättar att hon egentligen inte är utbildad inom trädgårdsskötsel, men ändå tackade ja till att leda arbetet.

Läs mer: De tog båten över Medelhavet: "Här är vi välkomna, här vill vi vara"

– Först tänkte jag "vad har jag gett mig in på?". Jag som bara skött trädgård på hobbynivå hemma och är van att jobba på kontor. Men det har fungerat bra.

Det ger enorm tillfredsställelse att se trädgården blomma, en slags terapi som inte kräver gemensamt språk för att förstå.

Hon blir tyst ett tag och säger sedan:

– Jag tror det är nyttigt att jobba med människor som är olika en själv. Genom det här jobbet har jag kontakt med personer jag aldrig skulle träffa annars.

Maria Platzgummer har lett arbetet sedan starten 2013. – Då var ingen utrikes född med [...]  men i dag har det allt mer blivit ett integrationsprojekt, säger hon.

Mellan stenläggningen i lustgården rensar Rahma Adam Ibrahim effektivt bort ogräs med hjälp av en kniv. Hon kom till Sverige från Eritrea för ett och ett halvt år sedan och trivs i det gröna, säger hon.

– Jag gillar blommor. Och det är bra för kroppen att arbeta utomhus.

Läs också: "Syriska och svenska hästar talar samma språk"

Frezgi Mebrahtu Teweldebrhan, som också kom till Sverige från Eritrea för ett och ett halvt år sedan, håller med:

– Träden och växterna är jättefina. Jag gillar att jobba här, det är bra.

– Jag gillar blommor. Och det är bra för kroppen att röra på sig. Rahma Adam Ibrahim trivs med sina arbetsuppgifter i trädgården.

Maria berättar att arbetsuppgifterna varierar beroende på deltagarna.

–Det är ett rätt tungt arbete, men också kul. Det ger enorm tillfredsställelse att se trädgården blomma, en slags terapi som inte kräver gemensamt språk för att förstå. Glädjen över skapandet är lika världen över, säger Maria.

Genom det här jobbet har jag kontakt med personer jag aldrig skulle träffa annars.

Framför allt tycker hon sig kunna se hur trädgårdsarbetarna växer med ansvaret. Men instegsjobben varar inte för alltid: var tredje månad byts arbetskraften i trädgården ut. Därefter är tanken att deltagarna ska gå vidare och leta andra jobb.

– Jag har haft deltagare som jag absolut skulle tänka mig att anställa. Men tyvärr är det en hård arbetsmarknad. Det här är bara första steget, säger Maria Platzgummer.

Maria Platzgummer, Madelene Krug och Rahma Adam Ibrahim lindar kransar tillsammans i   trädgården vid Träslottet i Arbrå.

FAKTA Instegsjobb

Gäller nyanlända som fyllt 20 år, är anmälda hos Arbetsförmedlingen och har fått uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna.

Arbetsgivaren får 80 procent av lönekostnaden, dock högst 800 kronor per dag, samt handledningsbidrag på 50 kronor per dag i tre månader.

Arbetsgivaren ska intyga att lön och andra anställningsförmåner lämnas enligt kollektivavtal eller är likvärdiga med avtal. Krav ställs på försäkringsskydd.

Anställningen ska kunna kombineras med SFI-studier.

Källa: Arbetsförmedlingen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
När dom blir vi