Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFO:s nya lokaler blev flera miljoner billigare än budgeterat: "Det är anpassat efter våra behov"

60 handläggare hos Individ- och familjeomsorgen, IFO, har flyttat från hyrda och för små lokaler i centrum till egna nyrenoverade lokaler i Sävsberg. – Nu sitter alla som jobbar här samlade och det är anpassat efter våra behov, säger enhetschef Jennie Lindberg.

Annons

Sävsbergs skola ritades av Carl Bååth och byggdes under 1930-talet. Nu har korridorer flyttats så de ligger mitt i huset och klassrummen har byggts om till kontor åt Individ- och familjeomsorgens handläggare. Flytten från de hyrda lokalerna i Tranan-huset skedde i mitten av mars och på onsdagen invigdes de nya lokalerna.

– Det är viktigt med ändamålsenliga och bra lokaler både för vår personal och våra besökare, sa socialchef Tina Mansson Söderlund, innan socialnämndens ordförande Erika Engberg (S) klippte bandet.

Lokalerna blev lediga sommaren 2014 när Komvux flyttade till Torsbergsgymnasiet och hela huset har nu fyllts med Individ- och familjeomsorgens verksamhet.

Läs mer: Flyttlasset går till läroverket

- Vi hade det jättetrångt och vi hade många som fick dela rum. En del av verksamheten fick flytta ut för att vi inte fick plats längre. Det var ingen bra arbetsmiljö, berättar Jennie Lindberg som är chef för en av de åtta enheterna i huset.

Korridorerna är många och långa, men eftersom enhetschef Jennie Lindberg har varit med och styrt över detaljer i renoveringsarbetet hittar hon lätt i byggnaden.

Hon var med under ombyggnaden och fick styra över detaljerna, så att de nya lokalerna skulle passa verksamheten. Nu har alla anställda fått egna, rymliga rum och dessutom finns det flera mötesrum där man kan ta emot alla besökare.

Läs mer: Skola blir kontor för 23 miljoner

– Det är anpassat efter våra besökare också, så de ska känna sig välkomna när de kommer hit.

Antalet besökare varierar vanligen mellan 20 och 80 personer varje dag, och under vissa perioder kommer det fler ändå.

Det var glada miner hos enhetschef Jennie Lindberg, verksamhetschef Gunilla Österholm, socialchef Tina Mansson Söderlund och socialnämndens ordförande Erika Engberg (S) när IFO:s nya lokaler invigdes.

– De som kommer hit är våra samverkanspartners, de kan vara från andra myndigheter. Sen kan det vara de som behöver ekonomisk hjälp, som har barn hemma som behöver stöd, eller så har man har egna behov som man vill ha hjälp med, säger Jennie Lindberg.

Renoveringen av Sävsbergsskolan var budgeterad till 23 miljoner kronor. Men totalkostnaden kommer att bli lägre.

– Vi kommer att sluta på strax över 18 miljoner kronor när allt är klart med ytterområdena. Vi har hittat en del lösningar som gjorde att det blev billigare än budgeterat och det blev bra ändå, säger kommunens fastighetsförvaltare Per-Erik Karlsson.

Läs också: Kostnader för ensamkommande och unga missbrukare ökar – nämnd vill ha 9,8 miljoner extra

Kommunen tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden

Mer läsning