Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I vilken annan by kan du äta trerätters gourmetmiddag?"

Vill du läsa italienska? Så står det i en annons Kersti Helander läser i lokaltidningen. Det vill hon. Hon anar inte att detta är startskottet på en tradition.

Annons

– Det var så vi började träffas. Vi ses klockan sex på kvällen varannan söndag. Först läser vi italienska i en och en halv timme, sedan äter vi middag ihop. Och dricker vin. Italienskt förstås, berättar Kersti Helander, medan hon slår upp sina skolböcker.

Läs också: Traditionen med Ulaton lever vidare: "Det var skitjobbigt men kul"

Vi sitter runt ett stort bord hemma hos Eva-Carin Andersson i Undersvik. Hon har middagen redo. Rykande varm pasta med kantareller och parmesan sprider väldoft i den rymliga hälsingegården. Augustisolen lyser in genom stora fönster. En flaska rött vin står på luftning. Ett gott rödvin ska vara rumstempererat för komma till sin rätt.

Barbro, Eva-Lotta, Eva, Kersti och Eva-Carin i Undersvik driver Sveriges nog roligaste, mest underhållande studiegrupp.

Gruppen består av åtta kvinnor från byn. Deltagarna turas om att träffas hos varandra. De kallar träffarna för italienskan.

- Den man träffas hos lagar middag. Kersti gör ett terminsschema. Så får man den söndag man ansvarar för. Vi lagar trerättersmiddagar: antipasto, primo och dolce, alltså för-, huvud- och efterrätt. Gärna italienskt, förklarar Eva-Carin.

Läs också: Herrklubb motvikt till fruars syjunta

Cyklarna står parkerade utanför. Har man inte en trestjärning restaurang i byn, skapar man sig en, lyder devisen.

- I vilken annan by kan man äta en trerätters gourmetmiddag och ha cykelavstånd hem? säger Kersti.

Eva Hallberg, Eva-Lotta Berg, Kersti Helander, Barbro Wedekind och Eva-Carin Andersson studerar italienska ihop. Men inte vilken italienska som helst, utan italienska a la Undersvik.

I början undervisade en äkta fröken i italienska. När hon inte längre kunde, fortsatte deltagarna på egen hand. Men så är detta ingen vanlig språkkurs. Italienskan a la Undersvik rullar sedan sju år och deltagarna inte bara studerar, äter och dricker vin ihop utan reser också till det soldränkta landet på kontinenten. Undersvikskvinnorna har inmundigat lokala tusenkronorsviner i Piemonte, färdats genom citronlundar i Amalfi, skördat rosmarin i Apulien och blivit avslängda från en buss på Sicilien.

– Minns ni när vi snurrade pizzor och kastade till varandra? Vi lyckades fånga dem med ett finger. Eller den gång vi plockade frukter ur meterhöga kaktusar. Eller den gång en sicilianare hissade upp Eva med en domkraft medan hon satt i rullstol, utbrister Kersti.

Eva-Carin Andersson, Barbro Wedekind, Eva Hallberg, Kersti Helander och Eva-Lotta Berg har gjort studierna till en konstform.

Historierna är många. Resorna har lett till ovanliga möten. Som den gång Eva, som är passionerat intresserad av vallhundar, stämmer träff med en kvinna som är fårbonde i det kuperade vindistriktet Piemonte. Hela gänget följer med. Bondgården visar sig vara ett förfallet palats. Nedgånget på ett vackert vis. När undersvikarna närmar sig letar sig tonerna av pianospel fram. Det är klassisk musik. En melodi så vacker att den får änglar att le.

- När vi kommer in sitter fårbondens man och spelar på en väldig flygel. Det visar sig att han är en berömd före detta konsertpianist. Det är så oväntat. Nästan som vore det magiskt, berättar Eva-Carin.

Eva-Lotta tittar på klockan. Det har blivit dags att bege sig hem. Fläskkotletter ska stekas. Trots vardagens bestyr är italienskan inget man gärna missar.

– Vi försöker undvika att resa bort så att vi inte kan gå på en träff. Våra familjer vet att detta är viktigt. Att vi prioriterar italienskan. Men så vet familjen också att även den får äta en trerätters middag av högsta klass. Det händer ju inte varje dag, säger Eva-Carin och ler.

Läs också: En italiensk oas med doft av pomerans

Mer läsning