Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I över 40 år har gänget träffats på Hälsingegränsen: "Jag tror det är ovanligt"

På 1970-talet sammanstrålade ett tonårsgäng i Katrineberg över en helg. Helgen blev lyckad och träffarna fortsatte. Idag är de långt ifrån tonåringar men Katrinebergsträffen består – nu utökas bygdens befolkning med över 200 procent några dagar varje sommar.

Annons

Karin Helin och Svea Sundkvist

Över Anneforsvägen och in genom Finnskogen, mil efter mil. Skogspartier avlöser skogspartier och efter en stund övergår den asfaltsbeklädda vägen till grusig landsväg. Det känns som en evighet men till sist hamnar man i Katrineberg.

Den gamla arbetarbygden, på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland, livnärde sig en gång på det numera nerlagda bruket.

Orten var aldrig någon invånartät historia, men på 1900-talet uppgick ändå antalet hushåll till drygt 600. Idag bor det sex personer i Katrineberg.

Katrineberg.

Svea Sundkvist vänder sig om och studerar arbetarbostäderna som skymtar i bakgrunden.

– Ja, du är för ung. På tiden det begav sig fanns det jobb häromkring. Innan skogsmaskinerna ersatte människorna arbetade folk i skogen, eller med hantverk. Det fanns en butik här också, berättar hon. Idag bor hon inne i Kilafors, men det var inte alls längesedan Svea utgjorde det sjunde hushållet i bygden.

Och idag, liksom så många andra sommrar, deltar hon i den årliga Katrinebergs-träffen. Allting började 1975, då en skara pigga tonåringar i ett kompisgäng beslutade sig för att sammanstråla i Katrineberg för en helgs festligheter.

Gänget under Katrinebergsträffen 1978.

Sammanstrålningen blev snart en årlig tradition och Katrineberg blev den självklara knytpunkten. Nu har tonåringarna växt upp, blivit äldre, men traditionen består. En helg varje sommar åker de upp hit för att umgås. De brukar bli runt 15 personer varje gång och under de här dagarna utökas Katrinebergs befolkning med över 200 procent.

Mats Olsson är en av de forna tonåringarna. Idag har han kört upp en stor passagerarbuss där det finns utrymme för övernattning. Gänget har slagit sig ner utanför bussen och det bjuds på grillkorv och brieost. Högljudda skratt avlöser varandra.

Mats Olsson har kört upp en stor passagerarbuss där gänget samlas.

– Det här betyder mycket för oss. Att få en hel helg tillsammans, uppleva gamla minnen och prata lite skit. När man blir äldre har man inte alls samma tid att träffas och bara vara, berättar Mats Olsson. Något självklart svar på varför de lyckats hålla samman i så många år, har han inte.

– Men jag tror att det är ovanligt, det här har vi gjort bra, inflikar han.

Runt matbordet återupplivas gamla minnen från dåtiden. Gänget berättar att de börjat driva en hemsida om träffarna.

Såhär såg det ut under Katrinebergsträffen 1978.

– Vi har också startat upp en fiskeförening tillsammans, tjifisk. Den går ut på att man absolut inte ska få någon fisk. Två stycken har lyckats med det och de blev uteslutna, berättar Gert-Ove Käck varpå alla brister ut i gapskratt.

Över 40 år har gått sedan den första träffen och med tiden har även Katrinebergs invånare halkat in i gemensapen. Det var så Svea Sundkvist blev en del av gänget.

– Jag tycker det är fint att se hur bygden lever upp under den här helgen. Det här längtas man till.

Mats Olsson och Gert-Ove Käck minns tillbaka på träffarna genom åren.

Hela gänget samlade utanför bygdegården i Katrineberg.

Mer läsning

Annons