Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan Bollnäskulturen skäras ner – tre områden pekas ut

Artikel 2 av 2
Kulturhuset Bollnäs
Visa alla artiklar

Efter förra årets ekonomiska underskott på 1,5 miljon kronor väntar besparingar inom den kommunalt finansierade kulturen i Bollnäs. Nu pekar kulturnämnden ut tre verksamheter som kan vara aktuella för nedskärningar.

Annons

Enligt kommunens policy ska nämndernas underskott betalas tillbaka i sin helhet, men kommunstyrelsen har föreslagit att det räcker att kulturnämnden betalar tillbaka hälften – det vill säga 750 000 kronor – utslaget på en treårsperiod. Det innebär att det måste sparas in 250 000 kronor om året inom den kommunala kulturen.

Läs mer: Nedskärningar inom kulturen att vänta – går 1,5 miljon back

När kulturnämnden sammanträdde under torsdagen stod åtgärder för en budget i balans i fokus.

– Vi har inte tagit några beslut om vilka åtgärder det blir. Det är inga enkla grejer och tiden får utvisa vad vi kommer fram till, säger kulturnämndens ordförande Fredrik Nilsson (S).

Läs mer: Därför måste kulturen spara trots kommunens överskott på 71,4 miljoner

Fredrik Nilsson (S), ordförande kulturnämnden, Bollnäs

Vad nämnden däremot enats om är tre områden som man ska titta närmare på. Det kan tolkas som att det är dessa som är mest aktuella för nedskärningar eller effektiviseringar.

De tre områdena är:

1) Kulturhuset. Här ska bland annat personal- och arbetsmiljösituationen ses över. Bara kostnaderna för förra årets sjukskrivningar beräknas till 369 000 kronor.

2) Konsthallen och muséet. Möjliga besparingar är att ta bort utställningen Bollnässtaden, stänga eller minska öppettiderna på konsthallen eller göra nedskärningar i utgifter kopplade till världsarven.

3) Allmänkulturen. Många konserter och evenemang går back och man ska bland annat titta på varför det är så.

Läs också: Oväntat bra bokslut – Bollnäs gör överskott på 71,4 miljoner

På skejthallen Gumpels var oron stor under torsdagen. Enligt årsbokslutet 2015 visade Gumpels ett minusresultat på 252 000 kronor, och i den lista med exempel på tänkbara åtgärder som kulturenheten tidigare tagit fram nämns en avyttring av Gumpels.

"Just nu sammanträder kulturnämnden om att pengar behöver sparas in. En punkt på dagordningen är en stor del av våra ungdomars framtid. Vi hoppas för våra ungdomars och besökare från hela landet att vi får vara kvar och verka för alla kreativa ungdomar och besökare som letar sig till oss", skrev Gumpels på sin facebooksida under torsdagen.

Inlägg på Gumpels facebooksida i torsdags.

Men enligt Fredrik Nilsson tillhör Gumpels inte de verksamheter som man kan tänka sig att spar in på. Åtminstone inte just nu.

– Jag har inte mandat att lova att det här inte kommer att drabba Gumpels. Men i vår genomlysning ligger de inte med i något av de prioriterade områdena.

Under torsdagen beslutade kulturnämnden också att ansöka om utökad budget från kommunfullmäktige. Enligt Fredik Nilsson hoppas nämnden få ett tillskott på 250 000 kronor för driften av Gumpels samt täckning för personalkostnaderna på kulturhuset.

– När Gumpels lades över på oss pratade man om att vi skulle få full kostnadsersättning. Men det har fallit bort någonstans på vägen.

Du är ganska ny som ordförande för kulturnämnden. Hur känns det att behöva starta med att ta beslut om nedskärningar?

– Det är inte kul att det blir det första man egentligen gör. Det känns fruktansvärt. Men som sagt så är inga beslut fattade ännu. I övrigt är det otroligt roligt, spännande och ärofyllt att få ett sådant här uppdrag som jag tar på absolut största allvar, säger Fredrik Nilsson.

Läs också: Huvudnyckeln till Kulturhuset försvann – 200 lås fick bytas ut

Alla artiklar i
Kulturhuset Bollnäs
Annons