Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan barnen få fetare alternativ – motion om bättre mat får gehör

Det var redan 2014 som Thomas Backan (C) lämnade in en motion om att barnen i den kommunala skolan, förutom lättmjölk och lättmargarin, ska erbjudas mellanmjölk och smör som alternativ vid måltiderna.

Annons

Det tog nästan två år innan centerpartisten Thomas Backans motion om åtgärder för bättre skolmat kom upp på bordet. Men förra veckan, vid teknik – och fritidsnämndens sammanträde, enades nämnden om att föreslå fullmäktige att bifalla motionen.

Beslutar fullmäktige om att bifalla motionen så kommer eleverna i kommunens skolor och även de som äter på äldreboenden, själva kunna välja mellan två sorters mjölk och mellan lättmargarin och ett smöralternativ.

– Jag har kollat upp saken och alla våra friskolor erbjuder olika alternativ, men i de kommunala skolorna ska vi politiker sitta som besserwissrar och bestämma att de inte får äta smör, säger Backan. Det tyckerjag känns fel.

– Om du eller jag går på affären så väljer vi själva vad vi vill köpa, fortsätter han. Men våra barn och de äldre ska alltså inte få välja själva?

­

Thomas Backan vill se mellanmjölk i skolmatsalarna.

Motionen lämnades in redan innan valet 2014.

– Visst är det bra att nämnden godtog den, även om man kan tycka att motionen hade kunnat komma upp tidigare, säger Thomas Backan. Då, 2014, försökte jag ju göra en valfråga av den men den försvann.

En av anledningarna som anges för att den dröjt så länge är att den kom på avvägar när kostenheten övergick från att ligga under kommunstyrelsen till att hamna under teknik- och fritidsnämndens ansvar.

– Det är lite synd att den inte kunnat komma upp tidigare, säger Backan. Nu kommer den antagligen inte upp i fullmäktige förrän i höst.

Det bör enligt motionen finnas ett alternativ till margarin.

Anledningen till att man tog bort alternativen var att man ville spara pengar. Och beräkningar visar att om man återinför den här valfriheten kostar det kommunen cirka 245 000 kronor.

– Men den ekonomiska vinsten tycker jag är ett konstigt argument, säger Thomas Backan. Jag tycker inte att man kan jämföra förpackning mot förpackning. Man måste väl ändå titta på vad man får för pengarna, hur mycket näring det är i varan. Köper man lättmjölk köper man väldigt dyrt vatten och köper man margarin får man sämre näringsvärde än i smör.

Thomas Backan.

Nu ska motionen först upp i kommunstyrelsen och sedan i fullmäktige, men Thomas Backan tror att det finns stora möjligheter att den går igenom.

– Vill man ha smör så ska man kunna få smör, säger han.

Mer läsning