Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är ungdomarna som räddar skolan - när lärarbristen slår till

Det fattas lärare i Sverige. Och att få tag på legitimerade lärare vid korta inhopp och vikariat är minst lika svårt. Då räddas skolorna oftast av hängivna ungdomar - som ser till att eleverna får den utbildning de förtjänar.

Annons

De kommande åren ska upp emot 90 000 lärartjänster tillsättas, enligt regeringens bedömning. Samtidigt ärtillgången på legitimerade lärare en bristvara på många håll i landet.

Särskilt svårt kan det vara att hitta legitimerade lärare för korta inhopp när ordinarie personal blir sjuk. Många skolor tar därför hjälp av drivna ungdomar.

Läs också: Legitimerade lärare sökes- så stor är lärarbristen i Hälsingland

En av dessa är Bollnäsbon Sanna Johansson, 19. Hon har hoppat in som lärarvikarie på Granbergsskolans högstadium i Bollnäs sedan februari.

Det hela började med att hon funderat på att utbilda sig till lärare. För att få bättre koll på yrket hörde hon därför av sig till skolan för en chans att prova på yrket innan hon beslutar om hon ska utbilda sig.

- Det känns verkligen som att man hjälper till. Till en början var det lite skrämmande, när man tänker på en lärare ser man oftast en lite äldre och mer erfaren person. Men eleverna vill oftast lära sig och respekterar mig i lärarrollen, säger Sanna Johansson, som var rejält nervös inför första lektionen hon skulle leda.

Sanna Johansson, 19, hoppar in som lärarvikarie på Granbergsskolan i Bollnäs. Ett viktigt och mycket givande jobb, enligt henne.

Läs mer: Lärarbristen i Söderhamn - "De finns inte att få tag på överhuvudtaget"

Det var under gymnasietiden som hennes intresse för läraryrket blommade ut. Sanna Johansson ville bli en lärare som många saknar, en som verkligen brinner för yrket och eleverna.

- Jag ville bli en lärare som kan rädda skolan. Nu när jag testat tycker jag fortfarande att det verkar givande och roligt, men helst vill jag testa att vikariera på gymnasiet också innan jag bestämmer mig för att söka till lärarhögskolan.

För Emelie Nilsson, 23, fanns inte läraryrket med på världskartan. Slumpen gjorde att hon ändå fick en möjlighet att börja vikariera som lärare - och nu har hon ett nytt karriärsmål.

- Min dröm sedan barnsben har varit att bli polis. Men nu när jag har fått testa att jobba som lärare kommer jag garanterat att utbilda mig till det. Så roligt är det, säger Emelie Nilsson.

Emelie Nilsson drömde först om att bli polis. Men efter att ha testat läraryrket lockar det mer.

De senaste månaderna har hon jobbat heltid som vikarie på friskolan Lust och lära i Bollnäs. För tillfället har hon lektioner i engelska och svenska. Dessutom handleder hon en klass i årskurs sju, eftersom ordinarie personal är sjukskriven.

I sommar väntar hon barn. Men efter mammaledigheten siktar hon på att börja utbilda sig till lärare på riktigt.

Läs mer: Så ska nyanlända lärare tillvaratas

Att ha utbildade och legitimerade lärare är viktigt enligt Emelie Nilsson. Samtidigt är inhoppande vikarier så som hon själv det som räddar undervisningen - när det inte finns legitimerade lärarvikarier att tillgå.

- Det är bättre att ha outbildade vikarier så att eleverna ändå får undervisning, än att det inte blir några lektioner alls, säger hon.

Först ska Emelie Nilsson föda barn. Men sedan är det lärarutbildningen som lockar.

Samtidigt framhåller Emelie Nilsson hur viktigt det är att göra ett professionellt jobb.

- Eleverna ska inte lida och få en sämre undervisning för att de har en vikarie i vissa ämnen. Därför är det viktigt att man tar ansvar för sin undervisning. Personligen har jag jättebra stöd från rektor och kollegor, säger Emelie Nilsson.

Mer läsning