Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är medlet som ska minska antalet bränder – uppfunnet i ett uthus i Arbrå

I sitt uthus i Arbrå har norrmannen Freddy Klaffmo utvecklat ett miljövänligt brandsläckmedel som fått brandkåren i Kalifornien att bli eld och lågor.

Annons

– Jag brukar säga släckt är släckt om medlets egenskap, säger Freddy Klaffmo, produktutvecklare, Miraculum.

I ett eget filmat videoklipp visar han upp två bensindränkta fåtöljer som sätts i brand. Den första brinner upp till bara aska, den andra står kvar småsotig men helt intakt. Hemligheten till varför första fåtöljen klarade sig är innehållet i sprejflaskan som Freddy Klaffmo håller upp.

Freddy Klaffmo hoppas att företagets brandsläckmedel ska kunna ersätta miljögiftiga släckmedel på marknaden.

Läs även: Boxen som kunde ha förhindrat branden i Västmanland

Ett medel som både hindrar och släcker bränder, helt utan miljögifter.

– Vätskan bryter eldens förbindelse med materialet och dör ut. Det kan jämföras med att tända en tändsticka i rymden, säger han övertygande på sin norska.

I början trodde vi att det var ren hokus pokus. Men tester har visat att det fungerar bra, säger Torbjörn Wannqvist, chef för räddningstjänsten, Södra Hälsingland

Det tycks endast vara orden som inte går att släcka när han gör sitt yttersta för att förklara vad medlet består av utan att avslöja för mycket. Men i huvudsak innehåller vätskan en vattenbaserad saltlösning, enkel för naturen att bryta ner. Vilket han menar gör släckmedlet unikt på marknaden och som tagit honom fyra år att utveckla tillsammans med företagets VD Ann-Christin Langselius.

Saltlösningen bildar en gel när den kommer i kontakt med syre och hindrar eld att få fäste i materialet.

– De flesta släckmedlen är begränsade till en viss typ av brand och är oftast väldigt giftiga. Den här är "allround" och ofarlig att dricka, även om man inte ska göra det, säger Freddy Klaffmo.

För 15 år sedan flyttade han och frun Elisabeth från Oslo till hennesbarndomshem i Arbrå. Första åren i Hälsingland drev de ett tvätteri ihop och Freddy förfärades över hur giftiga många rengöringsmedel var. Det bidrog till intresset att på egen hand försöka ta fram skonsamma produkter för hälsa och miljö.

En servett som har impregnerats kastats ner i hinken tillsammans med en annan brinnande servett.

Miljöaspekten öppnar upp många användningsområden anser Torbjörn Wannqvist, chef för räddningstjänsten i Södra Hälsingland, som först var skeptiskt.

Läs även: 1,5 miljoner kronor kommer satsas på brandskydd

– I början trodde vi att det var ren hokus pokus. Men tester har visat att det fungerar bra, speciellt som brandförebyggande på möbler och trämaterial. Och vi har använt det till att impregnerat fastigheter och möblemang, säger han.

Servetten är sotig men brann aldrig upp.

Freddy Klaffmo är noga med att poängtera att han aldrig skulle klarat av att ta fram receptet utan stöd från sin fru. Samtidigt berättar han att mycket av kunnandet hur man förenar vätskor lärde han sig under sitt tidigare yrke som konditor och kock.

– ­­Vi hade kemi på schemat varje vecka under kockutbildningen. Vi fick lära oss att allt kan blandas samman med rätt metod, även olja och vatten, säger han.

Tyvärr drabbades han av mjöleksem på händerna och tvingades sluta som kock efter 30 år. Men kemikunskaperna för livsmedel tog han med sig och nu har hans släckmedel godkänts och kvalitetssäkrats i såväl Sverige som i USA.

På kontorsväggen hänger ett tidningsurklipp från 2001 som vittnar om Freddy Klaffmos tidigare skyddsmedel.

Tack vare företagets VD Ann-Christine Langselius arbete med att etablera företaget i USA, har Kaliforniens brandkår visat intresse för produkten. Fast företagets avdelning i Sverige vill han bestämt ska stanna kvar i Hälsingland.

Läs även: Marma får nytt liv efter mordbranden

– Jag vill att företaget ska utgå härifrån, vi upprättade en kontorsplats i Stockholm men jag är aldrig där, och alla möten vill jag ha här uppe, berättar han.

I Sverige kommer brandskyddsmedlet vara ute på marknaden i slutet av året. Och Freddy Klaffmo arbetar redan på ett nytt medel som ska isolera elkablar bättre.

Demonstrationen måste ske utomhus för Freddy vill inte låta någon besöka labbet i uthuset för det är stökigt där inne.

Freddy Klaffmo

Teknisk chef för Miraculum.

Född och uppvuxen i Oslo.

Bor i Arbrå med frun Elisabeth.

71 år gammal.

Utbildade sig till konditor på 60-talet.

Älskar lugnet i Hälsingland.

Aktuell med nytt miljövänligt släckmedel för både privat och professionellt bruk.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning