Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar nominerade till lärarpriset Guldäpplet: "Det känns såklart superroligt"

Guldäpplet delas årligen ut till en lärare som har förnyat undervisningen med hjälp av IT. I år är tre lärare från Hälsingland nominerade: Claes Rehn på Lillboskolan, Mikael Sundström på Alirskolan och Anna Björk på Arthur Engbergskolan.

Annons

Mikael Sundström, No- och mattelärare på Alirskolan är en av årets nominerade till Guldäpplet.

– Jag blev otroligt överraskad när jag såg meddelandet, jag visste inte själv att jag var nominerad. Det känns såklart superroligt, säger No- och mattelärare Mikael Sundström på Alirskolan.

Läs också: Nu fylls Alirskolan med elever: "Skönt med nya lokaler"

Han är en av tre hälsingar som har nominerats till Guldäpplet i år. Bakom priset står stiftelsen Yngve Lindbergs Minne, och Guldäpplet har delats ut sedan 2002 till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT.

I juryns motivering står bland annat:

"I dagens svenska skola samsas pennor, läroböcker och papper med lärplattor, datorer och internet. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning"

– Jag blev otroligt överraskad när jag såg meddelandet, jag visste inte själv att jag var nominerad. Det känns såklart superroligt, säger No- och mattelärare Mikael Sundström på Alirskolan.

Mikael Sundström vet inte vem av hans kollegor som har nominerat honom, men tror att han är en av de utvalda mycket på grund av de mattefilmer han lägger ut på Youtube:

– Jag har ju hållit på med det ett tag. Men nu har videoklippen blivit mer uppmärksammade i till exempel media så kanske är det därför jag blir nominerad just i år, säger han.

Läs också: Mikael Sundström gör succé med sina mattefilmer på Youtube

Videoklippen, som från början var en intern läxhjälp för skolans elever, har visats en halv miljon gånger och används flitigt av elever inför nationella proven i matte.

Totalt är runt 100 lärare landet över nominerade till årets Guldäpple. Tre av dessa personer är lärare i Hälsingland.

Även hälsingen Claes Rehn, lärare på Lillboskolan i Ovanåker, och Anna Björk på Arthur Engbergskolan i Nordanstig är nominerade.

– Det är alltid roligt att bli uppskattad för det man gör. Jag tänkter inte på att det är IT jag använder mig av i undervisningen eftersom det har blivit en del av vardagen, säger Claes Rehn, som bland annat håller en programmeringskurs för femteklassare på elevens val.

Anna Björk i Nordanstig, förstelärare i IT, är en av de nominerade.

– Det är roligt att det kommer ljus på hur bra digitala verktyg är. Alla kan använda dem, så de gör skolan mer rättvis, säger Anna Björk.

Hon är förstelärare i IT och IT-pedagog sedan 25 år. Anna Björk fortbildar andra lärare i hur de använder IT i undervisningen och använder den även när hon själv undervisar.

– Man kan använda digititala verktyg på många sätt. Har man läs- och skrivsvårigheter kan man till exempel läsa in sin text och så skriver datorn texten. En annan variant är att spela in sina läromedel så att man kan lyssna istället för att läsa, berättar Anna Björk.

Totalt är runt 100 lärare landet över nominerade till årets Guldäpple. En jury kommer utse tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg den 22 september. Den slutliga vinnaren presenteras måndagen den 31 oktober på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons