Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från minus till plus för Karlslundsfestivalen - och arrangemanget får beröm av polisen

Drygt 1000 nöjda besökare varje kväll och bara ett mindre ordningsproblem. Arrangörerna till Karlsundsfestivalen är trötta – men nöjda. Och planerna smids redan för nästa års arrangemang.

Annons

Måndag eftermiddag. På Karlslundsdadet står fortfarande en scen och vid det som i helgen var en lång bardisk luktar lite unket av den öl som spillts. Här finns också festivalens arrangörer Henrik Jonsson och Andrée Lundh. Trötta, men nöjda.

Efter lite huvudräkning gissar Henrik Jonsson på att de hade omkring 1000 besökare under fredagen och omkring 1200 på lördagen.

– Vi hade hoppats på omkring 600-700 per dag, berättar han.

Andrée Lundh, Henrik Jonsson och volontären Jimmy Larsson hade mycket att stå i efter festivalen.

Och det gör att festivalen, till skillnad från förra året, går ihop ekonomiskt och de båda planerar redan för nästa år. Även då är det sista helgen i juli som gäller och de utlovar fler aktiviteter på dagarna som är riktade mot familjer.

– Så tar vi åt oss av kritiken om att det var för få kvinnor bland artisterna. Där får vi jobba hårdare, säger Andrée Lundh.

Läs mer: Hälsinglands festivaler är ojämställda: "Vi vill ha kvalitet"

Han påpekar samtidigt att det var lite fel på siffrorna i den genomgång som presenterades i tidningen och på helahälsingland.se under lördagen – Karlslundsfestivalen hade 24 band, inte 34 så som det stod i artiklen. Vilket gör att procentsatserna för kvinnodominerade band blir något bättre i jämförelse med det manliga – men det var fortfarande klart mest män på scenerna.

– Så vill vi ge bättre service på alla områden, säger Andrée Lundh.

Samtidigt så ska den respons som arrangörerna har fått från besökare som artister ha varit positiv.

– Det kom ett gäng från Ljungby bara för att se M.I.D. Vi ordnade så de fick komma backstage och träffa dem, berättar Henrik Jonsson.

Läs mer: Dödshopp, skatetävling och blandad musik – Karlslundsfestivalen laddar för en bredare publik

Förutom dem fanns det även besökare från bland annat Stockholm, Uppsala, Karlstad och Skövde. Men de allra flesta kom från Bollnäsområdet och medelåldern var enligt arrangörerna uppåt 35 år.

Bakom arrangemanget står bland annat Henrik Jonssons företag Rådanäs bryggeri. Och omkring 3500 liter dryck av olika slag såldes under festivalen. Men bäst gick den som kallades "fulöl" – eftersom den inte kom från det egna bryggeriet.

– Den massproducerade, ljusa och billigaste ölen gick bäst. Men det är så klart ett bra tillfälle ändå att marknadsföra bryggeriet. Ju fler som dricker microbryggd öl, desto fler kommer att få upp ögonen för den, säger Henrik Jonsson.

Och trots att det dracks en del så får festivalarrangörerna beröm av polisen.

– Vi är jättenöjda. Festivalen var lugn. Vi var där en del, men hade knappt något att göra. Vakterna lade ned ett stort jobb och gjorde allting rätt. Arrangören och vaktchefen hade tänkt till från början och skruvat en del på arbetet från förra året, säger polisens gruppchef Patrik Hägg.

Se också: Fullt drag på Karslundsfestivalen – vi sände live

Han ledde arbetet för alla poliser i Hälsingland utom för dem på Hudikkalaset, som hade en egen gruppchef. Patrik Hägg berättar att polisen hade bävat en del för den här stora evenemangshelgen i landskapet – men förutom att en motorcyklist avled när han kolliderade med en älg på fredagskvällen och ett större brott i Hudiksvall så var det inte värre än en vanlig sommarhelg.

Det enda brott som uppdagades på Karlslundsfestivalen var att en man hade ett knogjärn i sin ficka. Den mannen är nu misstänkt för brott mot knivlagen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons