Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För de flesta krögare är det självklart med ordningsvakter – trots att det kostar

Utbildning av personal och bra samarbete med myndigheter har haft effekt på ordningen på krogarna. Men varför färre personer går på krogen är svårare för Micke Lindblom vid Tuppens danskrog att svara på. Ligger förklaringen i att man umgås och dejtar digitalt?

Annons

Så länge det har druckits alkohol har våldet följt i dryckens fotspår. I dag är förrövaren i sex av tio misshandelsfall påverkad av alkohol eller droger. För både gästernas och personalens säkerhet har därför de krogar som har många gäster, underhållning eller dans krav på sig att ha ordningsvakter.

Vakterna är förordnade av polisen, men anställda av krögarna. Enligt alkoholhandläggarna i södra Hälsingland finns det ett fåtal körgare som ser ordningsvakterna som en onödig utgift – för de allra flesta är det ett självklart val. En av dem som inte skulle välja att vara utan ordningsvakter om det gick är Micke Lindblom som triver Tuppens danskrog i Bollnäs.

– Det är en sjävklarhet. Jag skulle aldrig ställa mig och jobba på en stor krog utan ordningsvakter. Och om jag går ut så är säkerheten viktig för mig, säger han.

Micke Lindblom har varit i krogbranschen i omkring 15 år.

Micke Lindblom har jobbat i branschen i omkring 15 år och drev nattklubben Tranan i Bollnäs mellan åren 2007 och 2013. För honom är det tydligt att intresset för att gå på krogen har minskat.

– När jag hade Tranan så hade jag öppet tre gånger i veckan. På slutet hade vi omkring 400 personer en helt vanlig lördag. Nu hör jag från dem som jobbar på stan i Bollnäs att det endast är omkring hälften på samtliga uteställen, säger han.

Läs också: En klubbepok gick i graven

Men verksamheten på Tuppens, som endast har öppet en handfull gånger per år, går fortfarande bra.

– Det kan vara tack vare en kombination av att det inte finns något stort ställe att gå till kontinueligt och att man har lyckats boka de artistersom folk vill se.

Vad det minskade antalet besökare hos krogarna på har han svårt att svara på, men gissar att det kan vara en kombination av att unga i dag umgås via sociala medier, dejtar digitalt och att många vill leva hälsosamt.

Även Micke Lindblom anar att ordningen på krogarna har blivit bättre.

– Jag kan bara svar för hur jag har det. Jag tycker att det är bra ordning nu, samtidigt så har det inte varit något kaos tidigare. Det är nog färre tillfällen med problem nu, men kanske är det värre saker när det väl sker något i dag.

Han ser fler anledningar till att ordningen har förbättrats än att bara antalet krogbesökare har blivit färre. Det handlar om ett nära samarvete med kommunen och polisen, samt att all personal har gått utbildning i ansvarsfull alkoholservering.

Mer läsning

Annons