Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera brott begicks när ung man fick ett träd fällt över sig och dog

Ett och ett halvt år efter att en ung man avled vid arbete med trädfällning i Orbaden är nu Arbetsmiljöverket färdig med sin utredning. Den visar att det begicks flera fel vid arbetet och åklagaren kan komma att väcka åtal under våren.

Annons

En 26-årig man avled i oktober 2014 efter att han fått ett träd över sig när han och en enmansföretagare arbetade med trädfällning i Orbaden. Polisen startade direkt en förundersökning och ärendet sades vara prioriterat. Men sedan dess har inte mycket hänt.

– Utredningen har varit lite vilande eftersom vi har velat veta hur Arbetsmiljöverket ställer sig till det här, eftersom de är experter på arbetsmiljölagstiftningen, säger åklagare Christer Jarlås.

Läs mer: Man fick träd över sig

Fallet har varit komplicerat, eftersom 26-åringen och enmansföretagaren egentligen var anlitade av ett bolag för att plantera skog. Men eftersom det regnade den aktuella dagen beslutade enamansföretagaren att de istället skulle fälla omkring 50 träd på hans mark. Det skulle enligt enmansföretagaren lösas genom att 26-åringens arbetsgivare skickade en faktura på det utförda arbetet till enmansföretagaren. En svår fråga för utredarna har därmed varit vem som var 26-åringens arbetsgivare den aktuella dagen.

Men nu har Arbetsmiljöverket kommit fram till att egenföretagaren har brutit mot arbetsmiljölagstiftningen på ett antal punkter. Det handlar om att han inte ska ha gett 26-åringen tillräckliga instruktioner innan trädfällningen inleddes, att 26-åringen har arbetat inom fallområdet för de träd som egenföretagaren sågade ned, att han förlitade sig på att kommunicera med 26-åringen med handtecken, samt att han inte hade sett till att 26-åringens kunskaper var tillräckliga för arbetsuppgiften.

Läs mer: Träd var rätt sågat

Enligt Christer Jarlås kommer polisens utredning att avslutas under våren, men om det kommer leda till att han väcker åtal och fallet tas upp i tingsrätten kan han ännu inte svara på.

Mer läsning

Annons