Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler niondeklassare behöriga till gymnasiet: "Personalen har jobbat hårt för det här"

Slutbetygen för niorna på Bollnäs kommunala skolor är fortfarande sämre än rikssnittet, men visar i år på en positiv utveckling - framför allt på Arbråskolan där 93 procent av eleverna fick gymnasiebehörighet.

Annons

Att få ett slutbetyg som ger gymnasiebehörighet kan betyda mycket för ungdomarna som går ut grundskolan.

Det är inte en världsomvälvande skillnad, men enligt det preliminära skolresultatet fick 71 procent av årets nior på Bollnäs kommunala grundskolor behörighet till gymnasiet. Det går att jämföra med förra året där motsvarande siffra låg på 61 procent. Det är dock fortfarande sämre än rikssnittet, som preliminärt ligger på 86 procent.

Läs också: Dåliga betyg i Bollnäs skolor

En skola sticker ut lite extra. På Arbråskolan gick 93 procent av eleverna ut med betyg som ger gymnasiebehörighet, medan motsvarande siffra förra året låg på 69 procent.

– Jätteroligt såklart, men inte oväntat. All personal har jobbat hårt under året för att förbättra resultaten. Dessutom har vi haft väldigt studiemotiverade elever i år, säger Petra Bruce, rektor på Arbråskolan.

På Arbråskolan gick 93 procent av årets niondeklassare ut med de betyg som krävs för att få gymnasiebehörighet.

På Bollnäs två andra kommunala skolor har också slutbetygen förbättrats i år, om än inte lika mycket (se fakta).

Vad tror du gör att just Arbrå har lyft sig så mycket i år?

– Vi har kraftsamlat och jobbat systematiskt just med målet att fler niondeklassare ska bli behöriga till gymnasiet. Det innebär bland annat att vi har anpassat undervisningen mer utifrån eleverna och gjort de mer medvetna om skolans betydelse, säger Petra Bruce.

Hon har varit rektor på Arbråskolan och Vallsta skola sedan januari 2015, men kommer efter sommaren flytta till Uppsala och där påbörja en ny rektorstjänst.

Petra Bruce flyttar efter sommaren till Uppsala. – Känns lite tråkigt att lämna skolan nu samtidigt som jag är glad att resultaten är bra, säger hon.

Hur känns det att lämna det här?

– Det känns dubbelt. Det känns bra att jag lämnar en skola med goda resultat. Men det är också tråkigt eftersom jag lämnar en skola som jag tror kommer fortsätta skapa goda förutsättningar och bra resultat.

Även skolchef Kajsa Mellner Daxberg är nöjd med det preliminära beskedet. Det senaste året har Bollnäs kommun börjat arbeta enligt PRIO, en arbetsmodell framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Läs också: Extramiljoner till skolan

– Vi försöker hitta sätt att utveckla undervisningen. Det finns fortfarande mycket att förbättra, men det här är definitivt ett steg i rätt riktning. Man känner stolthet över lärarna och eleverna som arbetat hårt, säger hon.

Det är ganska stora skillnader i slutbetyg skolorna emellan. Vad är dina tankar kring det?

– I Bollnäs kommun arbetar vi för en likvärdig utbildning, det vill säga att variationerna mellan skolor inte ska vara för stora. Men sedan finns det ibland klasser som hittar ett framgångsrecept, och då ser jag det som vårt ansvar att sprida det vidare till andra klasser och skolor.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

– Man känner stolthet över lärare och elever som har arbetat hårt, säger Kajsa Mellner Daxberg, skolchef Bollnäs kommun.

FAKTA

På Granbergsskolan var gymnasiebehörigheten förra året 49 procent. I år var den siffran 66 procent. För Kilafors del var motsvarande siffra 54 procent förra året. I år var den siffran 64 procent.

För att få gymnasiebehörighet krävs betyg i svenska, engelska och matte. För yrkesprogrammen krävs godkända betyg i ytterligare fem ämnen. För de högskoleförberedande programmen krävs godkända betyg i nio ämnen till.

Preliminära slutbetyg innebär att resultatet över exakt hur många som får gymnasiebehörighet kan ändras en aning, till exempel om en elev läser upp betyg under sommaren.

Mer läsning

Annons