Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskelycka för de äldre: "Sällskapet är det viktigaste för det ska nappa"

Det nappade bra för de äldre från Gutenbergs äldreboende som under tisdagen samlats vid Vågen för att meta mört och löja. – Förra gången fick jag tre, men i dag har jag fått närmare sju stycken, säger Birgitta Karlsson, 82 år.

Annons

– Det är en sån här krok man ska ha, nummer fjorton, säger Leif Stockhaus.

Leif håller upp en krok som inte är större än en tumnagel som han trär med dagg. Han är sportfiskare och bistår med metspön från hans fiskeklubb till de äldre.

Läs även: Ska bli Sveriges bästa äldreboende

– Vi har gjort det här varje sommar i tre år, och vi har bara ställt in en gång på grund av dåligt väder, säger Leif Stockhaus, som även är ordförande i fiskeklubben AFK Flugan.

Varje tisdag samlas alla från äldreboendet Gutenberg på fiskekajen vid Vågen för att meta mört och löja.

Vid Vågens strandkant som breddats likt en kajplats för fiskare, samlas här äldre boendes på Gutenbergs äldreboende varje tisdagsförmiddag för att prova fiskelyckan. Och i dag tycks den slå in. För i en rullstol sitter Ulla Enström i en blå kavaj och skickar i väg draget med en snärt. Det går knappt att prata för det nappar hela tiden.

– Det är så trevligt att komma ut och fiska, och speciellt när man får så mycket fisk, säger hon.

Ulla Enström är 100 år och drar upp den ena mörten efter den andra. Hon började fiska redan som barn och tycker det är roligt att få hålla intresset vid liv på äldre dar.

Ulla fyllde 100 år för några månader sedan och har fiskat i hela livet. Hon berättar när hon var barn brukade hon segla till Åland med sin pappa för att fiska. Därför tycker hon att tisdagarna är extra roliga.

Läs även: Majoriteten av partierna är positiva till privata äldreboenden

– Jag har lärt mina barn och barnbarn hur man fiskar, och de älskar det. Och min son frågar mig alltid när han ringer om jag har fått napp i det sista, skrattar Ulla samtidigt som det nappar.

Den bästa kroken för att meta mört och löja enligt Leif Stockhaus som assisterar de äldre med metspön.

På bara några minuter har hon fått upp fem stycken små mörtar. Erik Olnils initiativtagare bakom tisdagsfisket kommer och lossar mörten från draget. Några meter från Ulla ligger ett nät i vattnet där han slänger mörten som kan simma ut i Vågen igen.

– Det är så lätt att man glömmer bort de äldre, därför kom jag på den här idén med fiske. I början kom det bara några få, men efter ett tag ville fler vara med, och se nu finns det inte plats för fler, säger Erik Olnils med ett leende.

Ulla har knappt tid att dricka kaffe för det nappar så bra i dag.

Innan den rutinenliga kafferasten börjar tipsar Ulla hur man ska göra för att få fisk.

– Att man har sällskap med sig, det är det viktigaste för att det ska nappa, säger hon bestämt.

Men när alla har druckit upp kaffet sitter Ulla redan vid kanten och metar, vilket tyder på att även intresset spelar roll om man ska få napp.

Läs även: Med trollstigen vill hon locka fler barn ut i naturen

Här hamnar fiskarna efter fångsten, och om det går väl kan de simma ut i friheten igen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning