Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetvedens vänner fick danskt besök – lärde varandra om barkning

Den bästa av världar är dansk och svensk. I alla fall för när det gäller att randbarka tall. I skogarna utanför Rengsjö byts erfarenheter över nationsgränserna.

Annons

Det är tisdag eftermiddag. I skogen, cirka en kilometer från Glössbo, hörs ljudet av yxhugg. En grupp danska besökare är här ute i skogen under ett par dagar för att träffa medlemmar från Fetvedens vänner – en ideell och nationell organisation med säte i just Rengsjötrakten.

Läs också: "Fetved är bättre virke"

Det gäller att veta hur man ska barka för att få ett hållbar furu.

Besökarna från grannlandet kommer från föreningen Sif Ege, Danska skogsskolan, Vikingaskeppsmuseet i Roskilde.

Läs också:Trenden med trä fortsatt populär

Trevligt samkväm har det hunnits med, men det är inte själva syftet med mötet.

Lone Wibroe är en av de danska besökarna.

– Vi seglar vikingaskepp i Danmark och underhåller skeppet med tjära som vi producerar genom att barka tallar. Nu är vi här för att utbyta erfarenheter, berättar Lone Wibroe.

För det finns mycket att lära av varandra över nationsgränserna.

– Vi har olika syften när vi barkar, säger Lone Wibroe.

Danskarna kan en teknik som går ut på att utvinna mesta möjliga tjära ur tallen. Medan svenskarna i Fetvedens vänner vet hur man gör ett riktigt bra, hållbart furutimmer för konstruktion. Det kan till exempel användas till att göra båtdelar av.

Mikael Edström, ordförande i Fetvedens vänner.

– Nu randbarkar vi en tall på rot för att viska kunna få ett fett virke som det ska bli takspån av. Tallen här bredvid ska vi använda för timring av hus, berättar Mikael Edström som är ordförande i Fetvedens vänner.

Det här utbytet har varit planerat sedan ett par år tillbaka, men det är först nu som det har blivit verklighet. Förhoppningsvis blir det fler besök, om inte annat för en uppföljning. För det tar tid att göra den här sortens timmer.

– Resultatet av det vi gör här idag kommer vi inte kunna ta del av förrän om tre fyra år, konstaterar Hans Jelshöj från Vikingaskeppsmuseet i Roskilde.

För den barkade ytan breddas successivt under några års tid så att furuveden ska impregneras och bli som mest hållbart.

Läs också: Unik träbåt har sjösatts

Mer läsning