Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tätare Bollnäs med färre parkeringar: "Skulle kunna vara bostäder i stället"

Hur lång ska man egentligen behöva gå till sin parkerade bil? Det är en fråga som kommer dyka upp under höstens första kommunfullmäktige då en ny parkeringsstrategi för Bollnäs centrum ska antas.

Annons

Nu är hösten här på allvar, så även det politiska arbetet. När höstens första kommunfullmäktige går av stapeln under måndagskvällen är det en lista på 35 punkter som församlingen ska beta av. Några riktigt brännheta punkter på dagordningen går inte att utläsa så här i förhand.

Läs också: Ordförande kliver av efter ett år på posten: "Oärligt om jag suttit kvar"

Men en fråga som kommer beröra många är den som rör den nya parkeringsstrategin som kommunstyrelsen föreslagit kommunfullmäktige att anta i kväll. I mars förra året beslutades att en utredning skulle ske med syftet att se på hur man skulle kunna förtäta byggandet i centrumnära områden med ett reducerat antal parkeringsplatser.

Det är sällan något problem att hitta en parkering i Bollnäs.

Samhällsbyggnadskontoret har nu tagit fram en strategi med omarbetade parkeringsnormer anpassade för att kunna förtäta byggandet i centrum. Den strategi som kommunen hittills varit tvungen att förhålla sig till antogs i februari 1987.

– Den känns inte aktuell längre. Det viktigaste är att vi kan utveckla staden, inte att det måste finnas ett parkeringshus alldeles intill ett nybygge, säger oppositionsråd Olov Nilsson Sträng (-), som var en av dem som lyfte frågan redan i fjol.

Kommunalråd Marie Centerwall (S) är inne på samma spår:

–Det är dags att förnya strategin nu. Den är viktig för förtätningen av staden. Vi har ju en helt annan uppfattning om hur man kan bygga i dag jämfört med för 30 år sedan. Det finns många marker i stadskärnan som skulle kunna vara bostäder i stället, säger hon.

Läs också: Karima Grängfors lämnar sitt politiska uppdrag

Enligt rapporten ska kommunen framöver bland annat eftersträva lösningar i befintliga parkeringsanläggningar när nya hus byggs i centrum. Vilket är fullt möjligt eftersom beläggningen på stadens redan befintliga parkeringar, enligt rapporten, idag är låg.

Marie Centerwall (S) kommunalråd.

Andra punkter under kvällen är bland andra Socialnämndens begäran om höjning av maxtaxan inom äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättning.

Även ökad valfrihet förföräldrar med 15-timmarsbarn i förskolan kommer att beröras. Kommunstyrelsen kommer föreslå fullmäktige att beluta att barn- och utbildningsnämnden ska ta med sig frågan om även 15-timmarsbarn ska få måltider under sina timmar på förskolan i sitt budgetarbete inför nästa år.

Läs också: Osäker framtid för Lokomotiv: "Vet inte om vi kan fortsätta"

En annan punkt som kommer tas upp under kvällen är den som rör revideringen av ägardirektiven för Bollnäs Bostäder.

– Det här är viktigt med tanke på bostadssituationen vi har. Men det är inte enbart Bollnäs Bostäder som kan lösa den, men vi har ett ansvar eftersom kommunen växer och det är en stor efterfrågan på bostäder just nu, säger Marie Centerwall.

Mer läsning