Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns Elverk firar 110 år av elproduktion: "Vi måste följa med i utvecklingen"

Under lördagen var det öppet hus vid Edsbyns Elverk. Ett litet jippo för att fira att det är 110 år sedan företaget startades.

Annons

Det var entreprenören och visionären Olof Johansson, som var initiativtagare till elektrifieringen av Edsbyn. Han startade det företag som idag är AB Edsbyns Elverk och på skärtorsdagen 1906 satte man igång maskineriet i Edsbyns första kraftstation vid Edsbyströmmens södra strand.

För många hem i Edsbyn innebar det att man för första gången fick tillgång till elektriskt ljus. Men från att till en början bara ha ägnat sig åt produktion av elektricitet har företaget i dag en betydligt bredare meny.

Ella Mattson och  Noel Mattson tittar intresserat på den snurrande turbinen.

I dag är det en koncern med 200 medarbetare. Förutom moderbolaget Edsbyns Elverk ingår dotterbolagen Elektra Nät AB, Elektra i Hälsingland AB, Elektra i Gästrikland AB, Elektra Värme AB och AB Helsinge Elhandel (som ägs tillsammans med Bollnäs energi).

Under den första pionjärtiden ägnade sig Edsbyns Elverk bara åt elproduktion.

Läs även: Nytt elhandelsbolag på väg att bildas

Man kallar sig för en komplett energileverantör och tar förutom produktion och elhandel även hand om hela kedjan ända in i hushållen med rena elinstallationer och elektronik som exempelvis inbrottslarm, passersystem, brandlarm och ip-växlar.

Koncernen kunde visa upp en bred verksamhet.

På lördagen kunde gästerna, förutom att äta korv med bröd, även se sig omkring bland allt som koncernen har att erbjuda och också få en guidad visning av Österforsens kraftstation.

110 år, känns det som att ni förvaltar ett arv?

– Det gör det verkligen, säger Jan Delin, vd Edsbyns Elverk. Det här är såväl industri-, som samhällshistorik och utveckling som vi förvaltar.

Hur ser framtiden ut, med de utmaningar som det digitaliserade samhället innebär?

– Framtiden är väldigt spännande, säger Jan Delin. Allt utvecklas otroligt mycket, även om det handlar om gammal beprövad teknik. Det gäller för oss att följa med i utvecklingen.

Edsbyns Elverk firade under lördagen 110-årsjubileum med öppet hus.

Läs även: Elektra anställer nya elektriker

– Det här bygger på vår konurrenskraft och att vi är duktiga i Sverige och Europa på att hantera energin, fortsätter Jan Delin. Det här ligger högt på den politiska agendan i dag och vi måste följa med i den utvecklingen och bli en ännu större spelare i samhällsplaneringen.

En guidad tur i Österforsens kraftstation fanns med på programmet.

Läs även: Kammarrätten ger Edsbyns elverk rätt – får tilldelning av elcertifikat

Mer läsning