Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det utökade strandskyddet tillfälligt borta – "Ett fönster har öppnats"

Under en kortare period kan man nu få bygglov så nära stränderna som 100 meter. Det är följden av ett formellt fel i länsstyrelsens beslutsfattande och reglerna gäller längs hela Ljusnan.

Annons

Strandskyddsreglerna längs Ljusnans stränder är för tillfället inte lika hårda som vanligt.

Det finns ett generellt strandskydd på 100 meter för alla sjöar och vattendrag i Gävleborgs inland. Men i vissa vattendrag, exempelvis längs Ljusnans stränder, har det varit ett utökat strandskydd på 200 meter.

Bollnäs kommun har länge haft inställningen att det utökade strandskyddet har hämmat utvecklingen och man har önskat att hela Ljusnan skulle omfattas av det generella strandskyddet på 100 meter. I december 2014 fattade länsstyrelsen också ett beslut angående det utvidgade stranskyddet i Gävleborgs inland som innebar lättnader för Bollnäs kommun.

Beslutet innebar att omkring hälften av Ljusnans strand, däribland stranden runt Varpen, kom att omfattas av det generella strandskyddet. Men andra kommuner var inte lika nöjda som Bollnäs och beslutet överklagades av Hudiksvalls kommun som är missnöjda med reglerna runt Dellensjöarna.

På grund av ett formellt fel, beslutet hade inte kungjorts i Post- och inrikes tidningar, rev också regeringen upp beslutet i juni. Detta innebär att det för närvarande inte finns något utökat strandskydd överhuvudtaget längs Ljusnans stränder.

Läs även: Insändare: Bra bakläxa om strandskydd

– Det stämmer, konstaterar Ann Gudén, enhetschef på länsstyrelsen. Men det handlade om ett formellt fel i beslutsgången så nu kommer vi att remissa om ärendet och fatta ett nytt beslut utifrån det gamla.

Hon räknar med att ett nytt beslut ska vara taget i början av oktober.

– Och även om det beslutet överklagas så gäller det med omedelbar verkan från det att det fattas, säger hon.

Men till dess att beslutet är fattat gäller det generella strandskyddet på 100 meter längs hela Ljusnans strand. På onsdagens möte i miljö- och byggnämnden fick nämnden information om förändringen.

– Man kan säga att det har öppnats ett fönster för den som vill söka bygglov, säger samhällsplanerare Erik Nordgren vid Bollnäs kommun.

Läs även: Strandskyddet tas bort på 18 ställen

– Vi vet att det finns intresserade, fortsätter han. Ljusnan har ju varit "låst" för strandnära byggen i många år. Men sedan är det också osäkert hur många som har en realistisk chans att få igenom ett eventuellt bygglov innan ett nytt beslut fattas av länsstyrelen.

Läs även: "Ljusnan har faktiskt hämmat oss i 30 år"

När det kommer önskemål till kommunen om yttranden angående ett nytt beslut tänker Bollnäs även denna gång önska ett fortsatt generellt strandskydd längs Ljusnan och peka ut vissa områden som extra intressanta.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons