Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det har blivit bättre ordning på krogarna – förklaringen är att färre går ut

Fler uteställen har alkoholtillstånd – men de slåss om allt färre kunder. Det kan vara ett av skälen till att både ordningsvakter och alkoholhandläggare upplever att ordningen har blivit bättre på krogarna.

Annons

Solen värmer, uteserveringarna står tätt på trottoarerna och drycken svalkar. Uteserveringarna lockar fler till att gå ut på lokal. Men det leder inte till att ordningsproblemen vid krogarna ökar. Snarare tvärt om.

– Det blir trevligare stämning på krogarna. Det kan bli fler som inte går ut så ofta som tar ett glas på uteserveringarna. Det är positivt för ordningen, även om det blir mer folk, säger Emil Edvinsson som är ordningsvakt i Bollnäs, vaktchef och sköter scheman för andra vakter.

Emil Edvinsson och  Jerry Steen arbetar som ordningsvakter vid bland annat Cielo/Nightlife och O'Learys i Bollnäs.

För knappt tio år sedan valde han att gå den två veckor långa utbildningen för att bli ordningsvakt. Trots att arbetet sker på obekväma tider, ordningsvakter råkar ut för hot och obehagliga situationer, samt att uppdragen inte är tillräckligt många för att det ska gå att leva på jobbet som ordningsvakt trivs han.

– Jag längtar inte ut på krogen, den biten får jag ändå. Dessutom är vi en liten skara som jobbar mycket. Vi kommer varann nära, litar på varandra och har kul på jobbet.

Läs också: Krögare mot narkotika

Dessutom arbetar han numera även extra som arrestvakt.

– Så det har hänt att man som ordningsvakt har sett till att någon har omhändertagits under natten, för att sedan släppa ut dem dagen efter som arrestvakt, säger han och tillägger att det är fördel att jobba mycket – för då känner vakterna igen dem som ställer till problem.

Emil Edvinsson arbetar inom psykiatrin, som ordningsvakt och som arrestvakt.

Enligt alkoholhandläggarna i södra Hälsingland, Siv Lövgren och Margareta Andersson, finns det i dag omkrig 110 uteställen i de tre kommunerna som har alkoholtillstånd. Det är betydligt fler än för bara några år sedan.

– Det har ökat mycket. Känslan är att det ökar i Bollnäs och Ovanåker, men minskar i Söderhamn. Man blir förvånad att det ökar så mycket, trots att det följer trenden i hela Sverige, säger Siv Lövgren.

Men uteställena kämpar om en krympande skara besökare.

– Kroglivet har gått ned otroligt mycket. Det är många färre som går ut nu än vad det var för några år sedan, säger Emil Edvinsson.

– Något som vi hör hela tiden är att folk går ut senare, först efter midnatt. Då blir de första timmarna dyra för krögarna, säger Siv Lövgren.

Vännerna Susanne Sundqvist och Lotta Hellberg delar uppfattningen att flera går ut allt senare.

– Vi som är över 50 och vill ut och dansa har ett litet fönster från klockan 11 då dansgolven kommer igång fram till klockan 12 då våra barn och deras kompisar kommer, då rör vi oss hemmåt, säger Lotta Hellberg.

– Det finns för få ställen för oss som är över 50 och fortfarande vill dansa och ha kul. Då stannar många hellre hemma än att trängas med sina barn på dansgolvet, säger Susanne Sundqvist.

Vännerna Lotta Hellberg och Susanne Sundqvist på O'learys

Läs också: Kulturprofilen om Ljusdals krogliv: "Utelivet som varit förut är helt borta"

När antalet kroggäster minskar blir också ordningen bättre.

– Om man backar tio år så var det stökigare, Här i Bollnäs kan det också ha att göra med att vi har förlorat det stora stället i stan, säger Siv Lövgren och syftar på Tranan, som bytte namn till Nygatan 1 och stängde i början av 2015.

– Visst känns det lugnt och säkert på krogen, men jag tycker inte att det var speciellt stökigt tidigare heller. Det som känns otryggt idag är promenaden hem, då tar jag alltid en taxi, säger Lotta Hellberg.

Krogarnas personal under de senaste tio åren fått gå utbildning i ansvarsfull alkoholservering - något som Siv Lövgren hoppas har bidragit till bättre ordning.

Läs också: Hotellet i Edsbyn utvecklar sin verksamhet: "Ovanåker ska inte vara en tråkig kommun"

Mer läsning

Annons