Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De "lappar" trottoarpratare och cyklar – synskadade agerar för säkrare stadsmiljö

Under årens lopp har Bollnäs stadsmiljö blivit mycket bättre för synskadade. Men än finns gott om hinder som kan orsaka farliga fall. För att uppmärksamma ägarna på dem försågs hindren under fredagen med knallgula uppmaningar.

Annons

"Gata för alla. Ställ cykeln i stället istället".

Och "Vit käpp = visa hänsyn".

Synskadades riksförbunds kampanj

Så löd uppmaningarna som placerades på felparkerade cyklar och på trottoarpratare i Bollnäs centrum under fredagen. Men även om det låter hårt så var det tre glada och positiva synskadade damer som lappade föremål under fredagen. De vill göra människor uppmärksamma på deras handikapp och aktionen brukar leda till bra diskussioner.

– "Det ska vi ta till oss" säger butiksägarna. De har inte tänkt på att deras saker kan utgöra en fara. Det gjorde inte jag heller när jag såg, och det är inte så länge sedan, säger Solbritt Johansson.

Damerna kommer från Synskadades riksförbund och deras agerade är en del av förbundets kampanj "Gata för alla" som startade den 20 september och pågår till Vita käppens dag den 15 oktober.

Agneta Falk och Karin Wikman sätter tillsammans ett sadelskydd på en cykel som stod intill ett cykelställ med uppmaningen

En undersökning har visat att det bara är sju av tio svenskar som vet att den vita käppen används av synskadade både som ett hjälpmedel och för att visa på användarens handikapp. Solbritt Johansson berättar att en gång när hon handlade i ett apotek så behandlades hon som en normalseende, trots att personalen uppmärksammande hennes vita käpp.

– Jag tycker att de flesta är väldigt trevliga och hjälpsamma, men det är många som inte vet vad käppen betyder, säger hon.

Solbritt Johansson tog täten över Odengatan, följd av Margareta Lindberg och Agneta Falk. Bakom dem och till höger finns Marlene Fröjdh och Karin Wikman som var med som ledsagare.

Under de senaste åren har miljön för synskadade blivit mycket bättre i Bollnäs enligt gruppen. De lyfter fram ledstråken kring Brotorget och de nya ramperna som har byggts vid flera av fastigheterna i centrum. Men gråa föremål i betong som står på gatustenar i samma färg gillas inte och övergångsstället med rödljus och ljudsignal vid Nygatan är saknat.

– Jag går hellre genom Vilhelminapassagen, trots att jag inte gillar trappor, än över övergångsstället vid stationen eftersom det är svårt att höra om jag hinner över vägen innan bilarna kommer, säger Solbritt Johansson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons