Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De höll ihop och bar jeans för att gå säkert på färjan: "Var man ensam så sprang man"

I helgen skedde en våldtäkt i en av hytterna och en brand i två soffdynor på Silja Galaxy. Emma, Julia, Josefin och Cornelia var med på färjan som genererat stora rubriker i kvällstidningarna de senaste dygnen.

Annons

Det var ungefär tio elever från Voxnadalens gymnasium som deltog i studentkryssningen som arrangerats av Fun Cruises. Emma Rehnström och hennes vänner skulle fira att de snart tar studenten.

– Vår skola är så liten och vi har inte gjort någon studentresa. Så vi bokade in kryssningen i stället, berättar Cornelia Nordin.

Det var med viss oro som de gick ombord på färjan. I slutet av mars skedde en gruppvåldtäkt på en av studentkryssningarna, så tjejgänget tog det säkra före det osäkra och bar jeans under resan samtidigt som de noga höll reda på varandra.

– Det var inte läge att stå upp för att man ska få klä sig hur man vill en sådan här gång, säger Josefin Törnberg.

Hon blev nypt i rumpan av en kille på dansgolvet och fick utstå en del kommentarer.

– Det var några killar som undrade vad vi hade där att göra eftersom vi har pojkvänner, berättar hon.

När de umgicks med sina killkompisar från Bollnäs blev de behandlade med större respekt. Snart hade de alltid med sig en killkompis på dansgolvet.

Emma Rehnström, Cornelia Nordin, Julia Norén och Josefin Törnberg är höll ihop under kryssningen.

– Vi gick inte själva i korridoren och på däck. Var man ensam så sprang man. De borde ha haft vakter i korridorerna sent på natten så man kunde känna sig mer trygg, säger Cornelia Nordin.

Hans Friberg som är talesperson för säkerhet och miljö på Tallink Silja säger till sitt försvar att de har vakter som patrullerar i korridorerna och bland hytterna på natten.

– De måste helt enkelt ha gått om varann, säger han.

Han jämför båtens hytter med ett hotell, där man ju inte heller kan veta vad som sker innanför väggarna.

Emma Rehnström, Cornelia Nordin, Julia Norén och Josefin Törnberg är nöjda med kryssningen, men tycker att personalen på Silja Line borde ta ett större ansvar.

Men tjejerna tycker att Silja Line kunde ha gjort mer.

– Personalen sålde alkohol till de som redan var stupfulla. Och med alkoholen försvinner vett och etikett, säger Julia Norén.

Säkerheten hade fler brister tycker de.

– När det brann i soffdynorna kom det en stark röklukt. Flera vakter rusade iväg och vi frågade vad det var. De svarade irriterat att det brann och att det inte var någon fara, berättar Julia Norén.

Enligt Hans Friberg informerades det om branden i högtalare på alla våningar, något som tjejerna inte märkte något av. Han påtalar också personalens tydliga rutiner och regler att inte servera alkohol till överförfriskade kroggäster.

Väl framme vid Värtahamnen fick flera passagerare köras av båten i rullstol, eftersom de var så berusade att de inte kunde gå. Två av dem fick åka direkt till sjukhus.

I bussen på väg hem till Hälsingland såg kompisgänget från Voxnadalens Gymnasium på en nyhetssajt att en tjej hade blivit våldtagen på kryssningen, något de tycker är fruktansvärt.

De känner sig trots incidenterna ändå nöjda med sin upplevelse på Silja Galaxy . Och trots rädslan är de överens om att det känns farligare att gå själva en natt i Bollnäs än att vara på ett dansgolv på Östersjön.

– På krogen är det liksom legitimt att dansa nära och tafsa fastän man säger ifrån. Det som är värre på en färja är att man inte kan välja att gå hem, säger Cornelia Nordin.

Mer läsning