Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får inte avverka sin skog – får heller inte någon ersättning: "Ett problem för skogsägarna"

I skogarna kring Arbrå har fågeln lavskrikan stoppat flera planerade avverkningar. Men någon ersättning till skogsägarna är inte aktuell.

Annons

– Jag kan inte överklaga för att gå vidare för att jag inte har något beslut jag kan överklaga, säger Per-Olov Löfgren.

Per-Olov Löfgren väntar på beslut om han får bruka sin skog.

Läs även: Bombmurkla stoppar avverkning

Beslutet Per-Olof Löfgren väntar på är en anmälan han gjorde i november till Skogsstyrelsen för att avverka delar av sin skog. Vanligtvis ska en sådan anmälan behandlas på sex veckor.

Anledningen till att beslutet har dröjt är att fågelarten lavskrikan finns i skogarna kring Arbrå. Fågelarten är inte rödlistad, men hotad enligt Skogsstyrelsen.

Läs mer: Delade meningar om hur hotad lavskrikan är – "Skydda eller avverka? Det är ett dilemma"

– Rödlistan utgår från ett nationellt perspektiv. Men i artskyddsförordningen tittar man både på nationell och lokalnivå. Där har bedömningen gjorts att lavskrikans status inte är bra i Hälsingland, säger Åsa Lundberg, Skogsstyrelsen.

Läs också: Skogs- och sågverksdag i björkens tecken

Det är artskyddsförordningen som ställer till det för skogsägarna i Arbrå. I fall där artskyddsförordningen stoppar skogsägare från att bruka skogen får de inte någon ersättning.

– Antingen så ska vi bruka skogarna eller så gör vi naturreservat och får ersättning för det. Någonting däremellan är inte acceptabelt, säger Karin Perers, ordförande Mellanskog.

Karin Perers, ordförande i Mellanskog anser att antingen ska skogarna brukas eller göras om till naturreservat.

Läs även: Skog för mångmiljonbelopp upp i rök

– Det är upp till enskilda tjänstemän som beslutar vilken paragraf vi ska skydda skogen efter, och då väljer de en paragraf som gör att de inte behöver ersätta oss markägare, säger Per-Olof Löfgren.

Åsa Lundberg på Skogsstyrelsen berättar att ett beslut snart kommer till de berörda markägarna.

– Det är ju ett problem för de enskilda markägarna att de inte får ersättning. Som lagen är skriven idag finns det inga möjligheter att ge ersättning, säger Åsa Lundberg.

Åsa Lundberg på Skogsstyrelsen.

Läs även: Kvinnorna lyfts i Mellanskog

Per-Olov Löfgren påpekar också att det inte bara är den berörda äldre skogen som kan bli lidande av att inte brukas.

– Det kostar att hålla efter skogen. Som skogsägare får jag min arbetsinkomst och täckning av kostnader när man föryngringsaverkar. Får jag inte göra det finns det heller inga pengar till att ta hand om den yngre skogen, säger han.

Under tiden som beslutsprocessen drar ut på tiden, oroar sig Per-Olov Löfgren för framtiden.

– Om den här skogen lämnas orörd så kommer den om ett antal år att bestå av vindfällda och torra granar där varken lavskrikan eller jag kommer att trivas, säger han.

Läs också: Publicsuccé på familjeskogsdag

Mer läsning

Annons