Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksdörr slog omkull kvinna – föll handlöst och bröt höften

Besöket på en butik slutade med ambulansfärd och operation. Anna-Britta Schönnings upplevde att de automatiska entrédörrarna slogs igen om henne så att hon ramlade och bröt höften i fallet.

Annons

Anna-Britta Schönnings med sambon Gustaf Dalstedt. Paret var till fritidshuset utanför Bollnäs när olyckan hände.

Anna-Britta Schönnings, 85 år, och sambon Gustaf Dalstedt, 86 år, bor vanligtvis i Gävle, men de har ett fritidshus i Sjörgrå utanför Bollnäs. I slutet av maj var de i stugan och åkte en dag in till Bollnäs för att handla.

Läs också: Stor fallrisk för äldre: "Ett litet vingel så är man i backen"

Det var på väg in i en butik som olyckan skedde.

– Vi skulle handla lite grejer till stugan. Anna-Britta gick före medan jag hämtade en kundvagn på parkeringen, säger Gustaf.

Hon har tidigare haft en stroke och lever med sviter efter den, som gör att hon rör sig ganska sakta och går med käpp. När hon passerade dörrarna i entrén stängdes de plötsligt, enligt paret.

Det blev ett så hårt fall att hon bröt vänstra höften.

– Dörrarna gick igen på henne med kraft och hon föll handlöst i stengolvet. Det blev ett så hårt fall att hon bröt vänstra höften.

Ambulansen kom och skjutsade Anna-Britta direkt till Gävle sjukhus där hon opererades och fick en ny höftled. Hon vårdades på sjukhus i ett par veckor. Nu har hon varit hemma i ungefär en månad. Läkningen går sakta. Anna-Britta är påverkad av operationen och hon har ont.

– Hela sommaren är förstörd för oss och vi måste sälja fritidshuset som en följd av det här. Men det hade kunnat medföra ännu allvarligare skador, säger Gustaf.

Läs också: Pensionärer finåker till fikat – "Det här är en riktig upplevelse"

De har anmält händelsen till sitt försäkringbolag och även skrivit till motpartens, alltså butikens, försäkringsbolag.

Gustaf funderar till exempel på om annan elektronisk utrustning kan påverka hur automatiska dörrar öppnas och stängs.

– Man kan inte låta det vara sådana anordningar som är allmänfarliga utan att det görs en ordentlig undersökning. Den som passerar dörrarna ska ju kunna göra det utan att riskera liv och lem.

Enligt försäljningschefen på butikskedjan skiljer sig deras uppfattning om hur olyckan gick till från parets berättelse. De har följt upp händelsen utifrån sina interna rutiner, som dels innebär att saken är överlämnad till butikskedjans försäkringsbolag.

– När det sker sådana här incidenter anmäler vi det till försäkringsbolaget för att ha en neutral part som behandlar det. De tar kontakt med kunden och gör en utredning och reglerar utifrån det skadeståndskrav och ersättningskrav, säger försäljningschefen.

Läs också: Räddades från barnhemsmisär i Rumänien – det här gör tidigare Bollnäsprofilen i dag

Rutiner finns också för kontroller av de automatiska entrédörrarna, för att säkerställa att funktionen inte påverkas av slitage eller eftersatt underhåll.

– Det finns ett lagkrav på att automatdörrarna ska inspekteras två gånger per år och vi har ett företag vi anlitar för det. Just de här dörrarna inspekterades i mars i år och godkändes.

Vi har över 100 butiker i landet och ytterst får incidenter som gäller dörrarna.

Några återkommande problem med den här typen av dörrar har kedjan inte enligt försäljningschefen.

– Dörrarna är utrustade med klämskydd som gör att om en dörr är på väg att gå igen öppnas den igen. Vi har över 100 butiker i landet och ytterst få incidenter som gäller dörrarna.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons