Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussturerna i Segersta räddade – möjlighet till nya linjer undersöks

Kampen om kollektivtrafik till Segersta verkar ha gett resultat. Efter en motig vår med negativt besked ser framtiden ljusare ut.

Annons

Agneta Hedberg-Wiklund, ordförande i Segersta byalag.

Segersta saknar reguljär kollektivtrafik. Hittills har räddningen för byborna i Segersta varit att åka med skolbussarna som skjutsar elever till och från Bollnäs.

Den möjligheten hotades tidigare i år att försvinna.

Läs mer: Segerstabor krävde svar om bussturer av politikerna – som duckade frågan

Efter starka protester och en dialog mellan Segersta byalag, kommunen och X-trafik har situationen emellertid lösts. Åtminstone det kommande året.

– Nu har vi fått beskedet att den öppna skolskjutsen blir kvar, vilket vi är väldigt tacksamma för. Utan den här möjligheten skulle Segersta bli en vit fläck på kartan, säger Agneta Hedberg-Wiklund, ordförande i Segersta byalag.

Det var i våras som hon fick besked om att den så kallade "öppna skolskjutsen" skulle dras in från och med i höst, i och med en ny upphandling.

Agneta Hedberg-Wiklund uppskattar att det är mellan 10 och 15 personer i Segersta som utnyttjar möjligheten att pendla med skolskjutsen.

Läs mer: Strul med skolskjutsar i länet får tillfällig lösning: "Det här drabbar alla"

Enligt Christoffer Malmros, skolskjutsansvarig i Bollnäs kommun, är det en tydligare uppdragsbeskrivning i den aktuella upphandlingen av skolskjutsar i Gävleborg som ligger bakom turbulensen.

– I den nya upphandlingen har kommunerna endast ansvaret att ordna med skolskjuts till barnen. I det ingår inte ordinarie linjetrafik inom kollektivtrafiken, säger han.

Men efter att skolskjutsupphandlingen överklagats och kommunen blivit tvungen att teckna ett tillfälligt avtal med den tidigare bussaktören har möjligheten till öppen skolskjuts förlängts.

– De turer som tidigare gick under benämningen öppen skolskjuts kommer att fortsätta även det här läsåret, bekräftar Christoffer Malmros.

Från och med hösten 2017 hoppas X-trafik kunna ersätta dessa med reguljär linjetrafik från Segersta. Det skulle trygga kollektivtrafiken till och från byn även i framtiden.

– Vi jobbar för att det ska bli så och tar fram ett sådant förslag. Sedan är det upp till politikerna att ta beslutet, säger Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare på X-trafik.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons