Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevduva på väg från Holland till Polen hittad i Finnfara: "Den har väl tröttnat på sitt jobb"

När Kjell Nilsson i Finnfara fångade in en duva som satt intill vägkanten sedan flera dagar, visade det sig vara en professionell brevduva som släppts i Holland för att flyga till Polen. Men nu verkar det vara stopp för vidare resplaner.

Annons

Läs också: Övergiven älgkalv räddades med musikprofilens turnébuss till Järvzoo

– Den upphöll sig vid vägen i flera dagar. Den gick intill kanten och pickade så till slut ringde jag Svenska brevduveförbundet och frågade vad jag skulle göra, berättar Kjell Nilsson.

Vi befinner oss i Finnfara, en och en halv mil sydväst om Bollnäs. Det var här Kjell Nilsson upptäckte duvan för drygt två veckor sedan. Duvan verkar vara av en ovanlig ras, mindre och smäckrare än vilda exemplar.

Läs också: Erik Brodéns älgkalv har lämnat Järvzoo – har fått nytt hem och ny kompis på Skansen

- Ordförande i brevduveförbundet bad mig att fånga in den i en bur och ge den mat så att den fick tillbaka krafterna. De brukar vara medtagna efter att ha flugit så långt.

Duvan var inte särskilt skygg. Det var lätt för Kjell att fånga in den.

Kjell Nilsson hittade den ovanliga duvan vid vägkanten i byn, hungrig och rådvill.

- Ordförande bad mig att släppa ut den efter några dagar. Helst på morgonen. Då skulle den flyga iväg. De har ju bra lokalsinne så den skulle hitta till sin destination. Men den har inte gjort några ansatser till att flyga härifrån.

Läs också: Hittade nyfödd och övergiven kattunge på trottoaren: "Den var slemmig och full av grus"

I stället har den ovanliga hyresgästen bosatt sig under altanen till huset där Kjell och hans fru Agneta Nilsson Säll bor. Under huset finns ett öppet utrymme på en knapp meters höjd. Kjell hämtar fångelfrön i köket och kryper in.

– Först gav jag den riskorn och havregryn. Det var det jag hade hemma. Men sedan köpte jag undulatfrön, som brevduveförbundet rådde mig. Fågeln piggnade till snabbt men den håller sig kvar.

Brevduvan har flugit från Holland och ska vidare till Polen.

Numera är duvan inte så intresserad av att fångas in.

- När man närmar sig flaxar den med vingarna och morrar som en hund, förklarar Kjell som ändå lyckas få tag på den.

På ringar fästa runt duvans ben står namn och telefonnummer till den som äger duvan i Polen. Kjell vände sig några polska grannar för att få hjälp att ringa dit.

- Det visade sig att duvan släpptes tillsammans med 6000 andra i Holland för att flyga till Polen. Den måste ha kommit väldigt fel när den hamnade här i Hälsingland.

Duvans framtid är oviss. Kjell har ringt till Järvzoo som dock inte vill ha den och duvan verkar inte vilja ge sig av för egen maskin.

– Den har väl tröttnat på att vara brevduva. Är det någon som vill ta hand om den eller har någon idé om vart man kan vända sig, får den gärna höra av sig, säger Kjell.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning