Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännskadades av brinnande gasolvärmare: "Det sprutade lågor som ur en eldkastare"

Nyligen exploderade en gasolvärmare hemma hos Calle Norin i Bollnäs. Johan Sjöns, även han Bollnäsbo, brännskadade sig vid en liknande olycka hösten 2014.

Annons

När Johan Sjöns läste artikeln på Helahälsingland.se om Bollnäsfamiljen vars gasolvärmare exploderade kom minnena från hösten 2014 tillbaka. Det var då hans helt nya gasolvärmare började brinna ute på familjens inglasade altan.

– Det var en septemberkväll och vi hade suttit på verandan och ätit med gasolvärmaren påslagen. När jag skulle stänga av den så flammade den helt plötsligt upp och började brinna. Rent reflexmässigt tog jag tag i värmaren och kastade ut den på gräsmattan, medan min fru sprang in och hämtade brandsläckaren och fick stopp på elden.

Johan Sjöns med resterna av den helt nya gasolvärmaren som började brinna första gången den användes.

Johan brände bort ögonbrynen och brännskadade sin arm rejält i samband med att han tog tag i den brinnande gasolvärmaren. Ändå är han glad över att han agerade som han gjorde:

– Det är ganska lågt i tak här och jag är helt övertygad om att taket hade tagit eld om jag inte lyckats kasta ut gasolvärmaren så snabbt. I värsta fall hade hela huset kunnat brinna upp.

Johan Sjöns arm blev rejält brännskadad vid olyckan. Idag är den helt läkt och han fick inga men från händelsen.

Johans fru, Maria Sjöns, klarade sig lindrigare undan rent fysiskt men luggen brändes upp i samband med släckningen. För barnen Linus och Linnea, som vid tillfället var sju och tio år gamla, sitter händelsen kvar i minnet, berättar Johan:

– Ja, framförallt hos Linus, han har sedan det där hände en väldig respekt för eld. Det är knappt vi får tända några levande ljus eller elda i en kamin, för han blir så orolig. Han är vår lilla eldvakt nu, dubbelkollar alltid att vi har släckt alla ljus och så.

Familjens hund, Timo, vid hålet i altanmattan som gasolvärmaren brände upp.

Gasolvärmaren som fattade eld var nyinköpt och olyckan inträffade första gången den användes, berättar Johan Sjöns:

– Vi hade packat upp den tidigare under dagen och den fungerade under flera timmar. Sedan hörde Maria att den lät konstigt när jag skulle stänga av den och sedan flammade den bara upp.

Johan och Maria Sjöns tycker att de, trots allt, hade tur. Olyckan kunde ha fått mycket värre följder.

Makarnas teori är att värmaren stått och läckt gasol under hela middagen.

– När den låg på gräsmattan efter att jag kastat ut den så sprutade det lågor som ur eldkastare – hela gårdsplanen lystes upp – så någon form av läckage var det uppenbarligen, säger Johan Sjöns.

– Och bara några minuter innan så hade jag öppnat dörrarna ut mot trädgården för att gå ut och röka. Det kan säkert vara så att en hel del gasol vädrades ut då, annars hade det kanske blivit en explosion, säger Maria Sjöns.

Läs också: Så farliga är gasolvärmare och gasolgrillar

Familjen Sjöns lämnade in gasoltuben till återförsäljaren, men har inte hört något mer om brandorsaken. Själva värmaren, utan gasoltub, står kvar ute i förrådet. Resterna av brandsläckarens pulver ligger kvar som en vit hinna över den.

– Vi skulle väl ha åkt med den till soptippen egentligen, för det kommer aldrig in en gasolvärmare på vår altan igen, säger Johan Sjöns.

Mer läsning