Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med klotter och mer polisnärvaro – så tycker ortsborna

Under tre kvällar bjöd Bollnäs kommun och lokalpolisen in till dialogkaféer i Arbrå, Kilafors och Bollnäs. Nu har ortsbornas åsikter från kvällarna sammanfattats.

Annons

Se intervjuer från dialogkaféet i Bollnäs:

I mitten av september anordnades medborgarträffar, eller dialogkaféer som kommunen valde att kalla dem, i Arbrå, Kilafors och Bollnäs. I mötet med lokalpolitiker och polis fick ortsborna ge synpunkter på hur trygghet och ordning kan förbättras i deras bostadsområden.

Läs mer: Ökad trygghet över en kopp kaffe

Ortsborna fick svara på två huvudfrågor: "Vad är bra med att bo i Arbrå/Kilafors/Bollnäs?" och "Vad kan bli bättre?"

Bollnäs kommun har nu sammanfattat svaren. Bland det som var positivt angavs bland annat bra kollektivtrafik i Arbrå, god grannsamverkan i Kilafors och att området runt Brotorget känns tryggt att passera kvällstid i Bollnäs.

I Arbrå samlades runt 100 ortsbor i Sagabiografen under dialogkaféet den 13 september.

På frågan vad som kan bli bättre, låg fokus i Arbrå på fastigheter som inte sköts ordentligt och att skolvägen för många barn är farlig och därför måste bli mer trafiksäker.

I Kilafors tyckte man bland annat att belysningen måste bli bättre, framför allt vid skolan, samt att krafttag måste tas mot det nya klottret i byn.

Från invånare i Bollnäs kom synpunkter på att polisen borde fotpatrullera oftare i stadskärnan och att cykelvägarna måste förbättras och belysas i större utsträckning.

Kristina Holgersson, polischef Hälsingland, deltog i dialogkaféet. – Genom att samla in synpunkter får vi en bild av vad som kan göras bättre, säger hon.

Enligt kommunalråd Marie Centerwall (S), som skött kontakten med medborgarna under dialogkaféerna, har förslagen gett en del nya perspektiv.

– Det är vissa delar man kan jobba med rätt snart, som till exempel bättre belysning. Andra förslag är av större omfattning och kommer bli en del av kommunens planeringsarbete framöver, säger hon.

Läs också: Medborgarlöftet: Polisen och kommunalrådet lovar att öka tryggheten

Så om man som ortsbo har lagt fram ett förslag, finns det en garanti att kommunen kommer jobba med det framöver?

– Det beror som sagt på vad det gäller. Men allt det som ortsborna tog upp ser vi som ett viktigt underlag för vårt framtida arbete, det är inget som läggs åt sidan, säger Marie Centerwall.

Vid årsskiftet kommer Bollnäs kommun teckna ett nytt medborgarlöfte, som utöver Bollnäs centrum även kommer innefatta Arbrå och Kilafors.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Enligt kommunalråd Marie Centerwall (S), som skött kontakten med medborgarna under dialogkaféerna, har förslagen gett en del nya perspektiv.

Mer läsning