Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs stadsarkitekt är stolt: "Det förlorade torget är tillbaka"

Efter ett drygt år som byggarbetsplats invigs nya Brotorget. Nu hoppas Bollnäs stadsarkitekt Bashir Hajo att torget återigen blir den spontana mötesplats Bollnäsborna längtat efter. – Det förlorade torget är tillbaka.

Annons

Stadsarkitekten Bashir Hajo sitter vid ett av de röda borden och blickar ut över torget. Det starka solskenet gör att han kisar med ögonen och drar lite på smilbanden. Men det hade han gjort även om det varit molnigt. För nu när han sitter vid torget han arbetet med under så lång tid har han svårt att vara annat än nöjd.

Läs mer: Konstverket har valsat runt i Bollnäs – Nu återvänder Snoddasreliefen till Brotorget

– Jag känner mig stolt. Torget har fått en modern dräkt med hälsingsk touch. Och så är det ett torg som även kommer fungera för kommande generationer, säger han.

Bashir Hajo har varit med och arbetat fram både det gamla och nya Brotorget.

Att det efter många om och men blev en arkitekttävling som fick avgöra hur torgets utseende skulle bli tycker Bashir Hajo var bra.

– Det har funnits så många åsikter kring torget så det var bra att det blev en tävling. Då fick en jury med arkitekter, politiker, tjänstemän och representanter från Bollnäsdraget avgöra vilket förslag som var bäst. Sen har medborgarna fått ge sina åsikter innan det till slut började byggas, säger han och tillägger:

– Det är extra roligt att arkitekter från hela landet velat vara med och utveckla vårt torg, att intresset för Bollnäs offentliga rum varit så stort. Jag tror man kommer studera historien om Brotorget på högskolorna i framtiden.

Arkitektbyrån Karavans bidrag Hjärta Bollnäs vann arkitekttävlingen om hur det nya Brotorget skulle se ut.

Och ändringar på det vinnande förslaget har det blivit. Från början var det bland annat tänkt att en yta framför Åhlénsfasaden skulle glasas in och kunna nyttjas året om som kafé och saluhall.

Läs också: Vattnet kommer snart att stråla igen

Det skulle även finnas permanenta torgstånd på torget och scenen skulle vara av stål i stället för det hälsingska takspånet den har klätts med nu. Och nästa år är det tänkt att fasta bänkar kommer placeras ut på torget.

Enligt Bashir Hajo, har ändringarna som gjorts från ursprungsförslaget bara varit positiva.

– Vi har haft ett ekonomiskt tak vi inte velat överskrida, därför har vi varit tvungna att prioritera bort vissa saker. Men vi har försök behålla grundidén fast ändrat den efter de medel vi haft, säger han.

Stadsarkitekten Bashir Hajo är stolt över hur det nya Brotoget blev.

Just den spektakulära scenen är Bashir Hajo extra nöjd med. Tanken är att den ska användas filtigt. Scenen har tillräcklig kapacitet för att stora artister ska kunna framträda där.

Läs också: Lilian Sjölund: Gräv ner stridsyxorna under graniten Bollnäs har fått ett nytt vardagsrum

Men den är även utrustad med ett trådlöst ljudsystem och belysning som vem som helst kan nyttja när andan faller på för ett spontant framträdande eller när man bara vill sitta och njuta en stund i rampljuset.

– Vi vill att scenen ska användas, säger Bashir Hajo. Men exakt när det ska bli möjligt att själv sätta på musik och ljus är inte bestämt ännu.

Hur övriga delar av torget ska bli levande igen står än så länge skrivet i stjärnorna. Men det tror Bashir Hajo att Bollnäsborna själva kommer lösa av bara farten.

– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Bashir Hajo.

FAKTA

Brotorget är det första av flera etapper i arkitektbyrån Karavans vinnande bidrag Hjärta Bollnäs.

Övriga etapper innefattar bland annat ombyggnationer av västra Stationsgatan och Brogatan.

Det finns ännu inga politiska beslut fattade om dessa etapper kommer fullföljas eller inte.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning