Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs och Ovanåker tappar i miljörankning

Både Bollnäs och Ovanåker sjunker i rankning när tidningen Aktuell Hållbarhet för åttonde gången granskar Sveriges kommuners miljöarbete.

Annons

Levande skogar är ett av de sexton nationella miljökvalitetsmålen.

I fjol hamnade Bollnäs på plats 189 av landets 290 kommuner när Aktuell Hållbarhet gjorde sin miljögranskning. I år backar Bollnäs till plats 202.

Ovanåker faller också på samma lista, fjolårets plats 187 har i år blivit 205.

Aktuell Hållbarhets undersökning mäter kommunernas arbete och ambitioner inom miljöområdet. Miljörankningen baseras dels på en egen enkät – som besvarades av 245 kommuner – som tidningen gjort, dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete.

I enkäten mäts bland annat om kommunerna har en miljöplan som knyter an till de nationella miljömålen och om politiskt antagna mål och handlingsplaner inom olika områden finns. Bland de externa källor som data hämtats från märks vattenmyndigheterna, Boverkets miljömålsenkät, kommun- och landstingsdatabasen, Håll Sverige Rent och Ekomatcentrum.

– Kommunernas roll som motor i det svenska miljöarbetet kan inte överskattas. Det är de som i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Aktuell Hållbarhets chefredaktör Mikael Salo i ett pressmeddelande.

Syftet med rankningen är enligt Mikael Salo att den ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att lyfta fram föredömen och genom att vara en blåslampa där förbättringar är nödvändiga.

Sveriges bästa miljökommun är Västerås, som landade på 29,25 poäng av 37 möjliga enligt granskningens poängsystem. Bollnäs landade på 10,42 poäng och Ovanåker på 9,99.

På den föga smickrande 290:e och sista platsen hamnade Dorotea, som skrapade ihop 0,87 poäng.

Enligt Aktuell Hållbarhets rapport har konkurrensen om platserna i rankningen ökat i takt med att allt fler kommuner har infört miljö- och klimatmål som är mer ambitiösa än de nationella.

På den negativa sidan noteras att en stor majoritet av landets kommuner fortfarande investerar i verksamhet med stor klimatpåverkan.

Sveriges fem bästa miljökommuner, samt de sex hälsingekommunerna:

1. Västerås stad (29,25 poäng)

2. Lomma kommun (28,96)

3. Upplands Väsby kommun (27,07)

4. Gävle kommun (26,85)

5. Helsingborgs stad (26,80)

132. Hudiksvalls kommun (15,19)

174. Söderhamns kommun (12,46)

176. Nordanstigs kommun (12,40)

202. Bollnäs kommun (10,42)

205. Ovanåkers kommun (9,99)

232. Ljusdals kommun (7,93)

Mer läsning

Annons