Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgående socialchefen om tiden i Bollnäs: "Det finns frågor som man måste ta tag i"

Annika Placido slutar som socialchef i Bollnäs kommun, tre månader efter att hon fick fast jobb. Hon säger att det var hon som föreslog att Tina Mansson-Söderlund skulle få jobbet och tycker att socialförvaltningen nu måste lägga krutet på att få ordning på ekonomin.

Annons

Under torsdagen kom det oväntade beskedet att Annika Placido slutar som socialchef ,bara tre månader efter att kommunen gått ut med att hon fått fast jobb. I stället blir Tina Mansson-Söderlund ny socialchef.

Läs mer: Ny socialchef i Bollnäs igen efter oväntade turer

– Det finns inga konstigheter bakom det här. Det är jag som föreslagit Tina Mansson-Söderlund, eftersom jag ser att hon har de kvalitéer som en socialchef bör ha, säger Annika Placido.

Annika Placido, avgående socialchef.

Under ett medarbetarsamtal ska Annika Placido, enligt egen utsago, ha uppmanat Tina Mansson-Söderlund att söka jobbet. Vilket hon också gjorde, efter en stunds betänketid.

– Då kände jag att det inte finns någon orsak att dra ut på det här. Kommunchef Anders Johansson och jag har haft en överenskommelse om en ömsesidig uppsägning på tre månader när de hittar någon ny för jobbet.

Varför vill du inte jobba kvar i Bollnäs?

– Jag är 64 år och tänker sluta jobba vid 65. Nu blir det kanske lite tidigare än så men för mig känns det viktigt att Bollnäs får en långsiktig lösning, till exempel en socialchef som inte ska gå i pension om ett år.

Hur tycker du att arbetet har fungerat här?

– Jag tycker det har fungerat hyfsat bra. När jag läste om kommunen innan jag började här fick jag uppfattningen att det varit en hel del problem inom politiken och att det därför slutat en massa chefer. Men så har jag inte alls upplevt det. Vi har tvärtom haft ett väldigt gott samarbete.

Men hon sticker inte under stol med att det finns problem inom socialförvaltningen.

– Det finns frågor som man måste ta tag i, med stora underskott inom vissa verksamheter. Så har det till exempel varit inom hemtjänsten under många år. Där startade vi upp ett projekt i december som jag tror ska ge resultat redan i år.

Trots att socialnämnden gjorde ett överskott förra året tycker Annika Placido att det krävs krafttag för att få bättre ordning på ekonomin.

– Vi gjorde litet plus. Men äldreomsorgen gick fortfarande back med 10 miljoner kronor, samtidigt som andra verksamheter har stora överskott. Så har det varit under ett antal år och då måste man fråga sig om vi fördelar pengarna på rätt sätt. Det blir en uppgift för Tina att driva vidare.

Läs mer: Tina Mansson-Söderlund blir Bollnäs nya socialchef: "Går från att granska verksamheten till att leda den"

Varför tror du att Tina Mansson-Söderlund är rätt person för jobbet?

– För det första är hon väl bekant med hela förvaltningens verksamhet. Som person är hon strategisk, väldigt tydlig och har ett driv som man behöver som socialchef.

Finns det något du är särskilt stolt över under din korta tid som socialchef i Bollnäs?

– Ja, och det är hemtjänstprojektet. Att vi verkligen har fått det till stånd. Det är inte självklart att ett sådant förändringsarbete tas emot positivt. Men det har det gjorts av såväl politiken som personalen och de fackliga.

Annika Placido slutar som socialchef den sista april, men arbetar kvar inom Bollnäs kommun till den sista juli.

Mer läsning

Annons