Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ätstörningar är ett problem på gymanläggningar: "Vi har mycket kvar att göra"

På sporthallen i Bollnäs upplever man att fler personer med ätstörningar söker sig till gymvärlden. Den ökade träningshysterin och pressen från sociala medier tros vara orsaken, menar sporthallens träningskoordinator Anna Hammarström: – Vi känner ett stort ansvar för våra kunder.

Annons

Det är tidigt på förmiddagen och en handfull motionärer cirkulerar i sporthallens gymanläggning. Anna Hammarström byter några ord med kunderna och stämmer av läget. Hon är mån om att upprätthålla en god relation med sina besökare.

– Att föra en dialog med alla som kommer hit ingår i vår verksamhet.

På kommunens fyra träningsanläggningar har hon arbetat som träningskoordinator under femton år. Och på senare år tid ser hon en tydlig ökning av ett osunt förhållande till träning och mat. Fler personer med ortorexi, anorexi och bulimi söker sig mer aktivt till gymvärlden.

Läs också: Pressen att leva upp till skönhetsidealen

– Det har blivit en ökad fixering i samhället i hur vi ser ut. Vi ska vara perfekta, evigt unga och topprestera. Mycket beror på vilka bilder kring träning och ideal som sprids i sociala medier, säger Anna Hammarström.

Elin Larsson, personligtränare,  och Anna Hammarström – träningskoordinator.

För några år sedan upprättade den kommunala gymverksamheten i Bollnäs en handlingsplan med riktlinjer för hur personalen ska förhålla sig till ätstörningar.

Om en anställd misstänker ätstörning hos en kund ska personalen berätta om sina iakttagelser för ansvarig. Därefter kommer man överrens om ett lämpligt tillvägagångssätt för att ta kontakt med kunden. Mycket handlar om att stämma av läget och fråga hur den berörde mår. Det kan också bli aktuellt att ge kunden restriktioner om hur ofta han eller hon får träna på den kommunala sporthallen.

Läs också: Träningen är livet för Maria – vill tävla i bodyfitness: "En enorm kick och massor av adrenalin"

– Vi ser ganska snart om det blir ett avvikande beteemde. Ofta ökar träningsmängden men personen orkar inte träna lika hårt som tidigare eftersom energiintaget är för lågt, säger Anna Hammarström och fortsätter:

– Men vi har mycket kvar att göra i den här branschen. Det är viktigt att hela tiden utbilda och informera personal om den här problematiken och hur de kan bli mer uppmärksamma på orostecken. Vi känner ett stort ansvar för våra kunder.

Elin Larsson arbetar som personlig tränare på Sporthallen. Den vanligaste frågan hon får handlar om mat. Många kunder är livrädda för vad de stoppar i sig. Liksom Anna Hammarström tror Elin Larsson att pressen från sociala medier spelar in.

Läs också: LCHF farligt för barn med diabetes

– På senare tid har det kommit så många nya dieter där ofta kolhydrater eller fett lyfts fram som någon slags bov. Då är det viktigt att personalen har rätt kunskaper i kost. Om man inte har problem med övervikt är det farligt att bryta ner mer än vad man bygger upp, säger hon.

Elin Larsson har nyligen påbörjat sin anställning som personligtränare på sporthallen i Bollnäs.

På Sporthallen i Bollnäs har man kontaktpersoner inom vården som det går att hänvisa till – om det går för långt.

– Då ligger det utanför våra kunskapsramar och personen behöver professionell hjälp, säger Elin Larsson.

Mer läsning