Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalet mot Helsingevatten läggs ner – det misstänkta brottet hann preskriberas

Helsingevatten körde i april och augusti 2011 ut orenat vatten från Kilafors reningsverk i Ljusnan, utan att anmäla det till tillsynsmyndigheten.

Annons

Orenat vatten gick rakt ut i Ljusnan.

Länsstyrelsen i Gävleborg anmälde därför det som inträffat. Men ärendet har varit lågt prioriterat hos polisen och först nyligen delgavs Helsingevatten brottsmisstanken.

Enligt Helsingevatten breddas orenat avlopp ut i Ljusnan ibland, när reningsverket inte kan ta emot allt vatten som behöver renas. Det inträffar bland annat vid arbeten i ledningsnätet eller vid stora mängder av regn- eller smältvatten.

Men just de här gångerna ska inte Helsingevatten ha anmält händelserna till länsstyrelsen, vilket man är skyldig att göra. De ska inte heller ha tagit prover på vattnet i det breddade avloppet i enlighet med de föreskrifter som finns från Naturvårdsverket.

Läs även: Helsingevatten misstänks för brott mot miljöbalken

När länsstyrelsen blev varse om det hela gjordes en anmälan om brott mot miljöbalken. Anmälan gjordes några månader efter det andra tillfället, men sedan har det inte hänt så mycket mer.

Först i mitten av augusti delgavs Helsingevatten att man skulle åtalas för brottet. Enligt riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott i Östersund skulle det sannolikt rendera i en företagsbot på totalt 50 000 kronor om Helsingevatten fälldes.

Läs även: Bollnäs reningsverk i Häggesta rustas för 80 miljoner

Ylva Jedebäck Lindberg, vd vid Helsingevatten, har tidigare sagt att misstaget berodde på att regelverket kring provtagningarna inte vartillräckligt tydliga och att det var först under 2011 som länsstyrelsen började kräva en omedelbar rapport i stället för i efterhand, som var fallet tidigare.

I samband med att man delgavs misstanke om brott kallades Helsingevatten också till förhandlingar i rätten, vilka skulle ha genomförts den 21 september. Men i slutet av förra veckan fick man meddelandet att förhandlingarna ställts in.

Anledningen var att brotten hunnit preskriberas. Detta gjordes nämligen i början av maj – fem år efter händelsen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons