Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende hotat: ”Aldrig trodde jag ett så litet misstag skulle få så stora konsekvenser”

Byråkratiska missar i ansökningarna gör att asylboenden i Hälsingland får avslag på nya avtal med Migrationsverket efter senaste upphandlingen.

Annons

I Migrationsverkets senaste upphandling fick drygt 140 av landets asylanläggningar avslag på att förlänga sina avtal med myndigheten, och kan därmed till hösten tvingas stänga.

Ett av dessa är asylboendet på Kilafors herrgård, med för tillfället 126 boende. Ett annat är det stora boendet Campus Park i Söderhamn, där det bor 430 asylsökande.

Läs mer: Kilafors Herrgård nästan klart för inflyttning

Men enligt Per Linell, som driver Kilafors herrgårds asylboende, grundar sig beslutet endast på att han i ansökan råkade skriva fel fastighetsbeteckning, 3:39 istället för 3:29.

På Kilafors herrgård har det drivits asylboende sedan ett och ett halvt år tillbaka. Men nu kan boendet tvingas stänga på grund av att en siffra i fastighetsbeteckningen blev fel i  senaste upphandlingen med Migrationsverket.

– Bland det sjukaste jag varit med om. Det är ett enormt arbete vi har lagt ner på den här anläggningen, och så kan allt falla på en så liten grej som ett slarvfel, säger en till synes upprörd Per Linell.

– Om man har stavat fel i ansökan, är det också tillräckligt för att få avslag? Var går gränsen? Aldrig trodde jag att ett så litet misstag skulle få så stora konsekvenser.

Läs också: Snart ett år efter att asylboendet öppnade i Kilafors

Enligt Migrationsverkets presskommunikatör Michelle Bornestad, är det naturligtvis olyckligt om man redan idag driver ett asylboende och har lämnat ett anbud som inte innehåller det som efterfrågats. – Men ansvaret för detta måste vila på de anbudslämnande bolagen som helt enkelt inte varit tillräckligt noggranna, skriver hon via mejl.

Shaun Hassan och Per Linell, Kilafors Herrgård

Även hennes kollega på Migrationsverket, Hannah Davidsson, ger samma information.

Vad kommer hände med de som bor i ett asylboende som riskerar att stängas?

– De kommer vara tvungna att flytta. Jag vet inte vart de kommer flyttas. Men ansvaret ligger på de anbudslämnande bolagen, säger Hannah Davidsson.

Per Linell tycker det är olyckligt att hans boende straffas så hårt på grund av en liten byråkratisk miss:

–Det finns många anläggningar i Sverige som sköts sämre, men ändå ska vi stänga på grund av slarvfel. Detta drabbar ju inte minst de boende.

Har du överklagat beslutet?

–Ja, vi har redan gjort det via en advokatfirma i Gävle

En av de som är oroliga är Shuan Hassan, som är restaurangansvarig på boendet.

– Jag flyttade hit från Malmö för att jobba. Det är så fint här, jag blir ledsen när jag tänker på att det kanske måste stänga. Jobbet betyder mycket för mig, säger han.

Läs mer: Asylboenden kan tvingas stänga: "De kommer vara tvungna att flytta"

Mer läsning