Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet tjejer som spelar ökar: "Det här passar alla"

Dataspelsfesten Awake-LAN i Höghammarhallen lockade hundratals ungdomar trots sol och värme. Och antalet kvinnliga deltagare var fler än någonsin. – De är mer än välkomna, säger Erik Nordh, arrangör.

Annons

Årets LAN-party i Höghammarhallen var välbesökt.

Utanför Höghammarhallen i Bollnäs strålar solen och kvicksilvret ligger strax under 25-strecktet. Innanför hallens portar är svalt och mörkt. Där har det sedan i torsdags pågått ett LAN-party. Först vid lunch på söndag är dataspelsfetsen över och de närmare 200 spelfantasterna kan återvända hemåt igen.

Läs också: Hackare vill sabba norskt LAN-party

– Det är roligt att det är så många som är här trots att sommaren inte är över än, säger Erik Nordh, en av de som är med och arrangerar LAN-partyt och fortsätter:

– Skulle vi kört det här senare i höst hade det nog kommit ännu fler. Men nu vet vi att intresset fortfarande är stort så nu är det bara att köra på inför framtiden.

Erik Nordh och Niklas Sepänaho är två av dem som är med och arrangerar Awake-LAN.

I år är det nystartade föreningen Awake som står bakom LAN-partyt.

– Lanorama som arrangerat det här förut dog ut. Så då drog några av oss som var med där igång Awake i stället för att det här ska kunna leva vidare, säger Erik Nordh.

Längs med borden där alla datorer som står uppställda i hallen sitter ungdomarna på rad försjunkna i sina spel. Under borden ligger en och annan och tar igen sig i sovsäckar. De som vill sova lite bekvämare får ta sig till en avskärmad del av löparbanan som gjorts om till en tillfällig sovsal.

Läs också: Sömnlös spelhelg i Höghammarhallen

Något Erik Nordh tycker är extra roligt i år är att antalet kvinnliga deltagare ökat. Tio år tillbaka i tiden var inte en enda tjej med på liknade tillställningar, berättar han. Nu uppskattar Erik antalet kvinnliga deltagare till närmare tio procent.

– Nästa år siktar vi på att göra ett LAN-party för 500 personer. Då hoppas jag att minst en femtedel är tjejer, säger han.

Isabella Nyberg från Trollhättan ska snart spela semifinal i Taurus open, som spelas under Awake-LAN i Bollnäs.

En av tjejerna som är på plats och spelar Counter-Strike är Isabella Nyberg från Trollhättan. Hon började spela dataspel tack vare sin pojkvän. Nu har hon och hennes lag kommit ända till semifinal i tävlingen Taurus open som avgörs under LAN-partyt. Ho tycker fler tjejer borde börja spela Counter-Strike.

Läs också: Populärt LAN-party hölls för traktens ungdomar på Slotte

– Det här passar alla. Och så är det väldigt socialt. Tack vara mitt spelande har jag lärt känna massor av människor över hela Norden, säger hon.

Jani Hakala från Stockholm håller med.

– Det här är lika socialt som att träffa kompisar. Man lär känna varandra över datorn, sen när man väl ses i verkligheten är det som att man känt varandra hur länge som hest, säger han.

Erik Nordh vill också framhäva att Counter-Strike är en kul publiksport, vilket många kanske inte tror.

– Det var faktiskt fler människor som tittade på VM-finalen i Counter-Strike än vad det var som såg VM-finalen i fotboll, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Jani Hakala kom till kvartsfinal i Taurus Open.

Erik Nordh vill också framhäva att Counter-Strike är en kul publiksport, vilket många kanske inte tror.

– Det var faktiskt fler människor som tittade på VM-finalen i Counter-Strike än vad det var som såg VM-finalen i fotboll, säger han.

Mer läsning

Annons