Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik järnhandel i Kilafors tvingas stänga: "Jag hade hoppats att vi skulle klara det till 100-årsjubileet"

När Kilafors Järn & Bygg gick i konkurs för tre år sedan gick Jan Jonsson in som ny ägare. Men det senaste halvåret har försäljningssiffrorna dalat drastiskt och nu lägger han ner järn- och bygghandeln i sin nuvarande form.

Annons

– Det var verkligen skillnad från ett år till ett annat. Helt plötslig hade vi extremt låga siffror, säger Jan Jonsson.

Inne i tegelbyggnaden på Polgatan där Kilafors Järn & Bygg har sin verksamhet, sitter Jan Jonsson bakom disken och pratar i telefon.

Han tog över verksamheten för tre år sedan, när dåvarande ägaren gick i konkurs. Sedan dess har han utökat lagret och brädgården, och tyckte till en början det fungerade bra.

– Jag köpte Kilafors Järn & Bygg med tanken att få det att gå runt utan egentliga krav på lönsamhet. Men det är såklart jättetråkigt att behöva stänga, säger Jan Jonsson.

Den första järnhandeln i Kilafors öppnade 1917 och har sedan dess drivits i olika former.

Han tillägger att det inte är frågan om konkurs, utan att han väljer att stänga eftersom det helt enkelt inte går runt just nu. Under våren och sommaren har försäljningen minskat med över 50 procent. Jan beskriver det som "att vrida på en kran".

– Det var verkligen skillnad från ett år till ett annat. Helt plötslig hade vi extremt låga siffror.

Läs också: Hollywood intar Kilafors – exklusiv premiär

I järn- och bygghandeln finns för tillfället två heltidsanställda och en som jobbar 25 procent. Jan driver också verksamheten Svenskt Entreprenad och Maskinservice AB i Kilafors, och har den senaste tiden fått ta pengar därifrån för att finansiera järnhandelns överlevnad.

Jan Jonnson beskriver försäljningsfallet som

– Det är tråkigt för bygden. Det är ju ett trevligt ställe Kilafors, där många vill att det ska vara fart på byn. Då är det ju extra synd att affärer måste stänga, det blir så dött på gatorna.

Ett exempel är färghandeln som lades ner för flera år sedan. Blomaffären längre ner på Polgatan har däremot fått sig ett uppsving och drivs av ny ägare sedan april i år.

Läs mer: Ny ägare till blomsteraffären i Kilafors

Jan Jonssons förhoppning är att inte helt tvingas upphöra med verksamheten, utan att flytta lagret till en annan lokal i orten och där samarbeta med en annan företagare från bygden. Men inget är riktigt bestämt ännu.

Förutom Kilafors Järn & Bygg, driver Jan Jonsson verksamheten Svenskt Entreprenad och Maskinservice AB i Kilafors, och har den senaste tiden fått ta pengar därifrån för att finansiera järnhandelns överlevnad.

– Järnhandeln i Kilafors öppnade 1917 av en ägare som hette Rundqvist. Så det är ju bara ett år till 100-årsjubileet. Synd, jag hade sett fram emot att uppmärksamma det här i butiken, säger han.

Att lokala affärer tvingas stänga i Bollnäs kransorter är inget nytt fenomen. Ett exempel är Lulles Motorservice i Edsbyn, där ägare Olle Långmo för knappt två veckor sedan meddelade att han ansökt om konkurs. Där pekades internethandlen och etablerandet av stora varuhus ut som anledningar till konkursen.

Jan Jonsson nämner Biltema, som öppnade i Bollnäs i mitten av maj. Men han tror samtidigt inte det kan ha påverkat så mycket.

– Vi har inte riktigt samma produkter och håller priserna här på samma nivå som övrig handel i Bollnäs. Men det är klart, det kan ju fått vissa att handla där när de ändå är in till stan, säger han.

Nästa år skulle ha varit 100-årsjubileum för Järnhandeln i Kilafors. Men nu kommer affären i stället stängas.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons