Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas inlägg om vården berör tusentals "Många har gråtit när de läst vad jag skrivit"

Från sjuksängen bevittnade Andreas Hellmers hur mycket klagomål personalen fick utstå från andra patienter. Nu vädjar han till alla på Facebook att bry sig mer.

Annons

Hemma i Stockholm hade Andreas Hellmers från Arbrå fått kraftig hosta och klarade knappt att andas. Det visade sig att han drabbats av en svår lunginflammation och han lades in på Karolinska sjukhuset. Han kände sig mycket svag och fick syrgas. Till sin förvåning märkte han från sjuksängen att personalen ständigt bad honom om ursäkt.

– När jag låg där, fick jag höra hur personalen ursäktade sig hela tiden för att de inte hade haft tid eller hunnit gjort det ena eller det andra. Men det får man väl förstå när personalen precis räddat livet på någon bredvid, säger han.

Läs också: Hög överbeläggning i vården beror på medveten strategi

Andreas Hellmer med sin mamma Ylwa Nilsson från hennes 60-årsfirande i Spanien.

Efter att Andreas blivit utskriven från sjukhuset känner han sig upprörd över hur anhöriga och andra patienter bemöter vårdpersonalen. Det fick honom att skriva ett inlägg på Facebook för att få folk att tänka till innan de klagar på vården.

– Det här handlar inte om att få många likes på nätet, utan att få politiker och allmänheten att få upp ögonen för hur många har det som jobbar inom vården, berättar han.

Från sjuksängen såg Andreas Hellmers hur andra patienter ständigt klagade på personalen. Det fick honom att skriva ett upprop på Facebook som delats över 4 000 gånger.

Andreas vill med sitt inlägg få folk att förstå hur pressad arbetssituationen är för landets vårdpersonal. Och att de på grund av det inte har möjlighet att tillgodose patienternas behov så som de skulle önska att de kunde. Vilket i sin tur leder till att de själva mår dåligt.

Läs också: Sjuksköterskor larmar om livsfarliga transporter på sjukhuset: "Riktigt läskigt"

Responsen har varit enorm. Inlägget har delats över 4 000 gånger och Andreas har haft fullt upp med att besvarar alla kommentarer.

– Jag har fått enormt många tack från personer som tycker jag har satt ord på hur deras vardag ser ut. Och några har till och med skrivit att de har suttit och gråtit när de läst mitt inlägg

Inlägget som fått många att reagera starkt. Andreas tycker att fler borde stå upp bättre för vårdpersonalen på svenska sjukhus.

Andreas berättar att utan den hjälp han fick från personalen på Karolinska kunde han själv ha omkommit. Men nu kunde han i stället resa med familjen till Spanien och fira sin mammas 60-årsdag. Till alla som gnäller på personalen inom vården vill han poängtera att ett sjukhus inte är det samma som ett hotell.

– Jag tycker verkligen att man ska tänka till nästa gång man besöker sjukvården. Det är faktiskt människor som ska behandla dig som också har ett behov att känna sig uppskattade, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning