Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas brinner för fisken i Ljusnan: "Varje sten vi rullar ut är kvar för evigt"

Andreas Persson har alltid varit intresserad av naturliv och fiske. Sedan flera år tillbaka kämpar han för att vattendragen runt Bollnäs ska återställas till sitt naturliga tillstånd. Och han har inga planer på att sluta.

Annons

En pappa som var intresserad av fåglar och författaren Hans Lidman. Kanske var det dessa personer som gjorde att Andreas Persson fick upp ögonen för fiske och biologisk mångfald, kanske var det något annat. För han vet inte riktigt själv hur allt började.

– Jag har alltid varit naturintresserad men insåg väl att man inte kan ta alla strider. Vatten är så centralt för allt djur- och växtliv, så kanske var det därför, säger han och rättar till kepsen.

Läs också: Upp till kamp – Nystartad feministförening står upp mot fördomar

Genom fiskevårdsföreningen träffar Andreas andra engagerade och tillsammans bryter de loss och placerar ut sten i älven – ett sätt att försöka återställa vattendragen till sitt naturliga tillstånd efter flottningsåren.

Andreas Persson åker ofta ut till Bollnäsströmmarna och placerar ut stenar i vattnet, med förhoppning om att fler och större fiskar ska återvända till älvarna.

Flottningen, som höll på fram till mitten av 1900-talet, innebar att stenar flyttades ur vattnet för att enklare transportera timmerstockar utan att de fastnade i strömmen. Det skapade skador på flera miljöer som behövs för att fisken ska utvecklas, enligt Andreas.

Vi har jobbat uthålligt med det här de senaste fem åren och har inga planer på att sluta.

– När stenarna togs bort försvann många insekter som tidigare hade levt i vattnet. Det påverkade fiskarna som levde på att äta insekterna, fiskbeståndet minskade och fåglarna som äter fisk fick svårare att hitta föda.

Läs också: Han jobbar för att flodkräftan ska komma tillbaka

Den senaste tiden har fiskevårdsföreningen mött upp i Klumpströmmen på söndagar för att lägga ut sten. Men fältträffarna kräver sin framförhållning:

– Det är lite styrigt eftersom Fortum måste lägga in en spärr i dammluckorna när vi är där av säkerhetsskäl, så vi måste säga till en bit i förväg, säger Andreas.

Han tillägger:

– Vi har jobbat uthålligt med det här de senaste fem åren och har inga planer på att sluta. Men alla vattendrag är i princip reglerade.

– Vattnet kommer inte bli återställt under vår livstid, men varje sten vi rullar ut är kvar för evigt, säger Andreas Persson. Här tillsammans med Fredrik Modin och Stefan Åkesson.

Enligt Andreas borde vattenkraftbolagen ta mer ansvar för sin miljöpåverkan. Han berättar att bolagen bland annat har byggt egna tunnlar för vattenkraftproduktion, med konsekvensen att älvens originalfåror blir torrlagda.

För mig handlar det om att bli lyssnad på.

– Fiskar simmar in när dammluckorna öppnas, men så töms dammarna på vatten igen och fiskarna blir kvar i pölar på botten. Det är som att man skulle bjuda in människor i ett tomt hus och sedan låsa dörren, säger han.

Genom studiecirkeln "Måndagsklubben" som ses varje måndag i Bollnäs läser Andreas på om juridiken kring vatten och vad kraftbolagen får och inte får göra. Det är ett snårigt regelverk som innefattar EU-lagar, vattendomar och regeringsdirektiv.

Flottningen, som höll på fram till mitten av 1900-talet, innebar att stenar flyttades ur vattnet för att enklare transportera timmerstockar utan att de fastnade i strömmen.

– Det är alla möjliga som kommer dit och utbyter erfarenheter. Sedan diskuterar vi med kraftbolagen utifrån fakta. Det känns som att vi tas på allvar, även om de blir störda ibland, säger Andreas.

Läs också: Krav på att fisken ska kunna passera en alltför dyr investering (Ledare)

Han tillägger att han inte är "anti-vattenkraft". Däremot tycker han att de stora vattenkraftföretagen måste ta större ansvar.

Jag har alltid varit naturintresserad men insåg väl att man inte kan ta alla strider.

– Med tanke på att de redan gör miljardvinster så kanske de inte ska äga 100 procent av allt vatten. För mig handlar det om att bli lyssnad på.

Vad är din drivkraft?

– Jag tror jag motiveras av vad andra tycker är frustrerande, nämligen att vattnet inte kommer bli återställt under vår livstid, men att varje sten vi rullar ut är kvar för evigt.

Andreas Persson vet inte varför han blev intresserad av just fiske. Men kanske kan det ha varit pappans intresse för fåglar eller författaren Hans Lidman som inspirerade.

PERSONLIGT

Ålder: 46 år

Bor: Bollnäs

Yrke: Egenföretagare

Fiskeintresset: Har jobbat med sportfiske i Norge och Lappland, nu som fiskeguide i Hälsingland. Är även engagerad i projektet ”Fishing in the middle of Sweden”

Mer läsning