Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar i Hälsingland – ungdomar har stora chanser till jobb

Arbetslösheten för ungdomar i riket minskar. Trots hög ungdomsarbetslöshet i södra Hälsingland finns det goda chanser till jobb och utbildning även här. – Vi har resuser att utbilda många ungdomar redan i dag till branscher som kan generera fast jobb, säger Jonny Engström, Hälsinglands utbildningsförbund.

Annons

Läs även: Här finns jobben i Hälsingland

Tack vare pensionsavgångar finns det god chans till jobb inom industrin i Hälsingland.

Arbetslösheten minskar för alla åldersgrupper i Sverige. Särskilt tydlig är statistiken bland ungdomar. I slutet av juni var 58 000 unga mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i landet. Det är 11 000 färre än samma period förra året.

Läs mer: Skolan som gör skillnad – här repareras både betyg och självförtroenden

Bland utrikesfödda ökar tvärtom arbetslösheten något, till en nivå på 21,1 procent. En förklaring är att fler nyanlända vill in på svensk arbetsmarknad.

Den totala arbetslösheten i gävleborgslän är 19,6 procent vilket är en liten förbättring från året innan, men fortfarande betydligt högre än rikets snitt.

– I Söderhamn är arbetslösheten bland ungdomar 18-24 år 21 procent, säger Berit Kvist, sektionschef på arbetsförmedlingen i Söderhamn.

Läs mer: Experten: "Brinner du för ett yrke så kan du ta dig dit "

Sedan motsvarande period förra året är det en förbättring med 2,3 procent.

– Vi ser en trend att arbetsgivare är beredda att anställa ungdomar direkt från gymnasiet om de har en stark egen vilja. Då får de anställning som praktikanter till exempel, säger Berit Kvist.

Läs mer: Gävleborg får 37 EU-miljoner för att unga arbetslösa ska få jobb

Många första jobb idag finns inom databranschen, till exempel inom datasupport som har skapat många nya jobb inom Söderhamn med omnejd.

– Vårt budskap är alltid att investera i dig själv och i en utbildning. Det finns mycket jobb även i södra Hälsingland om man har en utbildning, säger Berit Kvist.

Det finns 772 inskrivna i arbetsförmedlingens databaser i södra Hälsingland. Av de har drygt hälften godkända gymnasiebetyg. Av de som inte har godkänd gymnasiekompetens har hälften kommit till Sverige under de senaste två åren.

Läs mer: Nya vägar till jobb för unga: "Det är de galna idéerna som kan bli verklighet"

– Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker är generösa kommuner som har tagit emot många nyanlända. Det är en viktig resurs när det handlar om arbetskraftsförsörjning och särskilt för företag som behöver nya medarbetare för att vara starka, säger Mikael Ohlsson verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen i södra Hälsingland.

Ovanåkers träindustri behöver både och kvalificerad och okvalificerad arbetskraft och efterfrågan kommer att öka i och med pensionsavgångar. I Bollnäs och Söderhamn är industrin mer varierad och där behöver det också kvalificerad arbetskraft i form av systemvetare och civilingenjörer till exempel.

Läs mer: Navet ska samla alla ungdomsåtgärder under samma tak

Handelsbranschen behöver säljare i södra hälsingland och stora delar utav närområdet och uttrycker att det är svårt att rekrytera.

– Vi ser en tendens att företagen som tidigare har varit mer försiktiga med att ta emot utrikesfödda, nu har fått upp ögonen för att det funkar riktigt bra. Det har skett en attitydföränding hos företagarna, säger Mikael Ohlsson.

Jonny Engström verksamhetschef för vuxenutbildningen vid Hälsinglands utbildningsförbund, berättar att det finns en hel rad åtgärder att ta till om man inte har fullgod gymnasiekompetens. Något som krävs för att lättare komma in på arbetsmarknaden.

– Vi har resuser att utbilda många ungdomar redan idag till branscher som kan generera fast jobb.

Att ungdomar fortfarande inte söker sig till utbildningar som finns trots att de genererar jobb redan idag, kan ha flera förklaringar.

Bland annat tycker Jonny Engström att branschen måste hjälpa till att genom att visa att deras yrken är attraktiva, locka ungdomar till utbildningar som genererar jobb redan idag.

– Man känner kanske inte till yrkesmöjligheterna som finns i sin hemkommun, inom industrin till exempel. Kontaktar man arbetsförmedlingen så kan de hjälpa till med information om vilka möjligheter man har, säger Jonny Engström.

Läs mer: Richard trivs som IT-tekniker – trots att han inte är "en inbunden man som dricker coca-cola"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons