Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonalen i Söderhamn beskriver ohållbar situation: ”Folk kommer att sluta”

Skift utan pauser, ständiga larm och timmar av övertid. Ambulanspersonalen i Söderhamn beskriver en ohållbar situation. "Långsiktigt så kommer det nog att bli sjukskrivningar av det och folk kommer att sluta, det tror jag", säger Tommy Svedin.

Annons

Här sätter Tommy Svedin ord på ambulanssommaren:

Sture Jansson och Tommy Svedin står i garaget och servar en av ambulanserna. Ambulansen är en så kallad ”ställd” ambulans, den ska alltså inte användas i det dagliga arbetet.

Trots detta servas den med omsorg. Tommy förklarar att det händer att även den behöver sättas i drift vid skiftbyten.

Tanken med endast två bilar i drift fungerar inte riktigt i praktiken. Det har hänt vid ett flertal tillfällen att båda de två ”ställda”ambulanserna har kallats ut tillsammans med de två ordinarie.

Konsekvensen är övertid. Bemanningen som slutat för dagen befinner sig fortfarande i tjänst tillsammans med kollegorna som precis påbörjat sitt skift.

Läs mer: Ambulansfacket rasar efter kaossommar: "Får inte rapportera avvikelser"

– Vi har mycket övertid och det har blivit extra mycket nu. Sen så är vi ju snäll och hjälper till om det fattas. För det är alltid en kollega som blir drabbad annars och får stanna kvar på beordran så man vet ju aldrig när man får komma hem, säger Tommy, specialistsjuksköterska.

Sture Jansson och Tommy Svedin berättar att det är den värsta sommaren som de har upplevt.

Han och Sture har en samlad erfarenhet på 77 år inom ambulanssjukvården och berättar att de aldrig har upplevt en sommar som denna.

– Nej vi har inte haft en sommar med en sådan här belastning tidigare, säger Tommy som jobbat 35 år på ambulansen och Sture instämmer.

Läs mer: Ambulansens kris sänkte sommaren – men regionen håller inte med

De vågar inte längre boka in en middag med bekanta eller lova någonting, för de vet aldrig när de kan gå av sitt pass.

På de flesta arbetsplatser finns det tid att sitta ned, andas ut och äta en lunch i lugn och ro. För ambulanspersonalen är detta fenomen en utopi.

– Man kommer aldrig hem till stationen längre utan man får jämt nya uppdrag på vägen hem. Så det är väldigt ofta att man sitter i bilen tio till tolv timmar i ett enda sprut, säger Tommy.

Läs också: Ambulanserna når inte fram i tid – kan leda till att patienten avlider

Sture och Tommy har alltid trivts på sin arbetsplats men menar dagens belastning håller inte i längden.

Tommy och Sture skrattar till när de berättar hur de vissa gånger värmt på matlådan fyra gånger innan de fått sätta sig ned och äta den. Hur den nyligt utvecklade arbetsskadan leder till att de numer kastar i sig maten även hemma.

De beskriver en kaotisk ambulanssommar med kedjereaktioner utan slut. Utbildningar som ställts in, hög belastning på bilarna som gör att service och underhåll eftersätts.

– Allt blir förskjutet, det var ett pass då det var tomt med bilar nere i syd, då fick vi åka ner dit och passa medan Ljusdal fick åka hit och passa så att allting blir förskjutet. Det blir en kedjereaktion, säger Tommy.

Läs även: Christer drabbades av hjärtinfarkt – fick vänta över en halvtimme på ambulans

Söderhamns ambulansstation är inte ett undantag i Regionen, snarare en av de ambulansstationer som har haft bäst med resurser.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning