Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vargar ska räknas – 56 stycken hittade: "Finns vargar i länet som ännu inte fångats upp"

Annons

Just nu pågår en extra inventering av varg i hela landet. I Gävleborg har hittills 447 spillningsprover skickats in för analys, vilket resulterat i att 56 vargindivider kunnat identifierats i länet.

För att kunna göra en så exakt bedömning som möjligt av vargstammens storlek genomförs just nu en extra inventering av varg. Anledningen till detta är att antalet föryngringar i dagsläget multipliceras med siffran tio, för att på så sätt räkna fram det totala antalet vargar.

Läs mer: Två vargar skjutna i Hälsingland – licensjakten avlyst

Omräkningsfaktorn, tio, ska nu utvärderas för att se om den bör vara högre eller lägre för att motsvara det verkliga antalet vargar. Därför försöker man nu, genom DNA-analys av spillning, hitta så många individer som möjligt.

För att lyckas bra med inventeringen uppmanas jägare och allmänhet att fortsätta samla och rapportera in spillning och spår efter varg.

TV: Här hamnar Sveriges döda vargar: "Vi får hit det som hittas" (varning för starka bilder)

Till länsstyrelsens Gävleborgs hemsida säger Hans Nordin, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen Gävleborg, att han är nöjd med antalet insamlade spillningsprover trots de stora mängder snö som kom tidigt på säsongen.

– Det viktiga nu är att fortsätta rapportera och samla in vargspillning även kommande två månader. Vi vet att det finns vargar i länet som ännu inte fångats upp i DNA-analyserna, säger Hans Nordin på länsstyrelsens hemsida.

I Gävleborg har 447 spillningsprover lämnats in och 56 olika vargar kunnat identifierats. Sett över hela landet har 2350 prover lämnats in och 286 individer identifierats.

Inventeringen har pågått sedan den 1 oktober och avslutas den 31 mars.

Mer läsning

Annons