Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg vinnare med alliansen i regeringen

Som ett testamente från det rödgröna samarbetet har man enats om en gemensam budgetmotion. Det är bra att väljarna påminns om hur annorlunda framtiden för Gävleborg skulle ha tett sig om Sverige i dag haft en vänsterregering.

Sveriges ekonomi är stark och uppåtgående. I vårt län startas fler företag än i något annat län. Arbetslösheten sjunker. Skogs och stålindustrin går mycket bra. Sandvik har i dagsläget lika många anställda som före krisen.

I vår omvärld är läget ett annat. Att Sverige har kunnat skydda kommun- och landstingssektorn samtidigt som näringslivet fått goda möjligheter är resultatet av en konsekvent och ansvarsfull politik.

Då väljer vänsteroppositionen att presentera sin gemensamma budgetmotion. Den ger en sista påminnelse om de tydliga skillnader som under valrörelsen framträdde mellan allians och vänsteropposition.

Vi vet i dag att det mycket populära rutavdraget kommer att vara kvar. Det har för länet lett till närmare 3 000 nya arbetstillfällen samtidigt som det öppnat upp för nyföretagande och underlättat livet för äldre och barnfamiljer. De rödgröna påminner om att hade de vunnit valet skulle varslen nu ha duggat tätt.

Den svarta sektorn skulle ånyo ha blomstrat och många äldre varit oroliga över hur de skulle få hjälp med julstädningen.

Gävleborg har en mycket hög ungdomsarbetslöshet. Den sjunker nu. Ytterligare förslag har lanserats från regeringen i budgetpropositionen för en ytterligare sänkning. Hade inte väljarna underkänt de rödgröna så påminns vi nu om att de i regeringsställning hade dubblerat arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Konsekvenserna det skulle ha haft för ungdomarna i vårt län är inte svårt att räkna ut.

Lägg därtill en rödgrön energipolitik med stigande elpriser, en kilometerskatt på lastbilstransporter och en höjd skatt på bensin/diesel så blir bilden av hur Gävleborg skulle ha tett sig med en rödgrön regering tydlig.

Alliansregeringen fick i valet förnyat förtroende. Det gör vårt län till en vinnare. Vi har dragit konsekvenserna av det och kommer att fördjupa vårt samarbete under kommande mandatperiod. De rödgröna har också dragit konsekvensen av väljarnas dom och avslutar nu sitt samarbete.

Margareta B Kjellin (M), Anders W Jonsson (C), Hans Backman (FP), Lennart Sjögren (KD), Tomas Tobé (M), Lars Beckman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel