Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg sämst på bröstcancerköer

Bröstcancersjuka i Gävleborg får vänta över en månad på operation.

Annons

Av landets 21 landsting klarar endast Jämtland att operera kvinnor med bröstcancer inom en vecka. I de flesta fall tar det över två veckor. Utom i Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Västernorrland, Västerbotten och delar av Västra Götaland, där det tar 4-5 veckor.

– Det kan ta tid att få diagnosen, men sen ska det gå fort, 5-6 veckor på tok för lång tid, säger Kerstin Tillmar i Näsviken, före detta ordförande i Bröstcancerföreningen Maria i Gävleborg, nu styrelseledamot.

Hon har själv opererats för bröstcancer och efterlyser en uppryckning. Det borde ta högst 14 dagar, anser hon.

– När jag fick diagnosen kunde jag boka operationstid veckan efter och hann aldrig gå hem och fundera så mycket. Så borde alla få ha det. Snabb behandling är viktig - det finns de som inte klarar att vänta länge.

Varje dag får 15-20 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Drygt 7000 kvinnor drabbas årligen i Sverige, en fördubbling mot 70-talet. Även män kan få bröstcancer.