Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg sämst på bröstcancerköer

Bröstcancersjuka i Gävleborg får vänta över en månad på operation.

Av landets 21 landsting klarar endast Jämtland att operera kvinnor med bröstcancer inom en vecka. I de flesta fall tar det över två veckor. Utom i Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Västernorrland, Västerbotten och delar av Västra Götaland, där det tar 4-5 veckor.

– Det kan ta tid att få diagnosen, men sen ska det gå fort, 5-6 veckor på tok för lång tid, säger Kerstin Tillmar i Näsviken, före detta ordförande i Bröstcancerföreningen Maria i Gävleborg, nu styrelseledamot.

Hon har själv opererats för bröstcancer och efterlyser en uppryckning. Det borde ta högst 14 dagar, anser hon.

– När jag fick diagnosen kunde jag boka operationstid veckan efter och hann aldrig gå hem och fundera så mycket. Så borde alla få ha det. Snabb behandling är viktig - det finns de som inte klarar att vänta länge.

Varje dag får 15-20 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Drygt 7000 kvinnor drabbas årligen i Sverige, en fördubbling mot 70-talet. Även män kan få bröstcancer.