Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg sämst i Sverige

En låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet är två starka orsaker till att länet hamnar på sista plats när det gäller konkurrenskraft.

Nordiska ministerrådets forskningscenter, Nordregio, presenterade under tisdagen sin rapport med en ranking av Sveriges regioner. Där hamnar Gävleborg på plats 21 av 21 möjliga län.

– Gävleborg ligger förhållandevis lågt på de parametrar vi bedömt konkurrenskraften på, konstaterar Nordregios direktör Kjell Nilsson.

Han pekar på att det finns en låg andel personer med hög utbildning, en hög arbetslöshet i området, låg ekonomisk tillväxt och en låg befolkningsutveckling.

– En viktig anledning till befolkningsutvecklingen är att yngre människor flyttar till utbildning och även om det finns en högskola i Gävle så har man nära till Uppsala och Stockholm.

En annan anledning är att invånarna flyttar till trakter med gott om arbete.

Högst konkurrenskraft har Stockholmsregionen, som ligger etta i alla kategorier: befolkning, arbetsmarknad, utbildning och ekonomi.

– Man kan säga att Stockholm har en obestridlig plats i alla kategorier, summerar Kjell Nilsson.

Han tror inte att Gävleborg kan dra någon större nytta av tillväxtmotorn Stockholm, genom att man pendlar till jobben.

– När det gäller ekonomisk tillväxt så finns det inte en sådan ringar på vattnet-effekt. Man bidrar till den ekonomiska tillväxten i den region man jobbar i. Men visst betalar man skatt i den kommun man bor i och visst kan man ha det bra på det viset.

Att Gävleborg ligger sist i Sverige betyder inte att konkurrenskraften är dålig i ett större perspektiv. Sverige och Norden hör nämligen till eliten i Europa och trots att Gävleborg hamnar lägst i Sverige så har man nästan samma ekonomiska nivå som storstadsregionerna London, Paris, Milan, Frankfurt och Amsterdam.

– Sverige och Norden klarar sig förhållandevis bra. Ekonomiskt sett har man klarat den ekonomiska krisen väldigt bra, förklarar Kjell Nilsson.

Han pekar på att utbildningsnivån är hög i Norden och att länderna är starkare på forskning och utveckling i förhållande till BNP (det sammanlagda värdet av de varor och tjänster som producerats i ett land för marknaden och för den offentliga sektorn under ett år). Och även om arbetslösheten är relativt hög, så hör den till den lägsta i Europa. Men det finns problem.

– Vi har bekymmer med en kraftigt åldrande befolkning och att försörjningsbördan ökar på allt färre individer.

.