Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg kan bli Årets bibliotek

Titeln Årets bibliotek kan gå till Gävleborg i år.

Men det är inte ett fysiskt bibliotek utan ett virtuellt bibliotek som uppmärksammas. Det heter ”HelGebiblioteken” och kan beskrivas som en webbplats där 45 folkbibliotek i Hälsingland och Gästrikland samlar sina resurser. Där man kan söka, reservera och låna digitalt. Och alla låntagare i länet har likadana röda lånekort som det står HelGe på.

En modell som imponerat på Sveriges biblioteksvärld. Tydliga regler, tydlig organisation och ett samarbete som innebär ökad tillgänglighet, bättre resursutnyttjande och synliggörande, berömmer DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, som nu utsett HelGebiblioteken till en av tre kandidater till Årets bibliotek 2014.

Medtävlarna är Växjö kommun och MTM, uttytt Myndigheten för tillgängliga medier. Alltså inte heller de några bibliotek i konventionell mening. Växjö nomineras för sin engagerade satsning på kommunens skolbibliotek. MTM för arbetet med att göra medier läsbara för människor med olika funktionshinder, exempelvis genom taktila pekböcker eller talsyntes.

Tidigare har Sandvikens folkbibliotek vunnit den prestigefyllda utmärkelsen Årets bibliotek.

Vinnaren presenteras på Bok & Bibliotek, bokmässan i Göteborg, 25 september. Det kan bli Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Söderhamn, Ovanåker och Bollnäs – tillsammans.

Priset, förutom äran, är ett stipendium på 25 000 kronor.