Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg har Sveriges högsta arbetslöshet: "Jag är lite optimist ändå"

Gävleborgs län är det mörkblå området på arbetsförmedlingens karta, färgen som symboliserar Sveriges högsta arbetslöshet. Den ligger på 11,7 procent. – Jag är lite optimist ändå, eftersom krafterna har samlats runt de här frågorna och vi skyller inte på varandra längre, säger Mohamed Chabchoub.

För att arbetslöshetsfrågan ska lösas har arbetsförmedlingen nu börjat arbeta närmare med kommuner och näringsliv. Allt för att skapa bättre förutsättningar för de arbetssökande att komma ut på arbetsmarknaden.

– Även om bördan är tung så känner jag mig trygg i att vi kommer att göra ett bättre arbete, än att var och en av oss ska försöka lösa det själva, säger Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef, södra Hälsingland.

Även fast Mohamed Chabchoub är positiv och ser ljust på framtiden så går det inte att blunda för siffrorna. Högst arbetslöshet i ett land där arbetslösheten i dag är ett stort problem.

– Vi har en liten missmatchning i gruppen inskrivna och hur behovet ute på marknaden ser ut. Den missmatchen försöker vi nu hitta lösningar på. Allt för att det ska bli matchningsbart helt enkelt, säger han.

Ungdomsarbetslösheten, den som drabbar ungdomar i åldrarna 18-24 är ett omdebatterat problem i länet. I mars förra året låg ungdomsarbetslösheten på 23,6 procent men har sedan dess minskat och i mars 2016 hade den sjunkit till 22,1 procent.

Läs också: Det arbetslösa Hälsingland

– Ungdomsfrågan är vi väl medvetna om, vi jobbar väldigt strukturerat för att faktiskt hantera den. Målgruppen är inte statisk utan den förändras, ungdomar med utrikesbakgrund börjar bli en större grupp och vi märker också att en allt större del är ungdomar som saknar gymnasiekompetens, säger Mohamed Chabchoub.

Läs också: Nya vägar till jobb för unga: "Det är de galna idéerna som kan bli verklighet"

Utrikesfödda är en grupp som har det tungt på arbetsmarknaden. Av alla arbetslösa i Sverige är mer än varannan utrikesfödd.

– Även om de har bra kompetens och erfarenhet från sina hemländer, tar det tid att validera de kunskaperna och bygga på det som saknas innan de blir matchningsbara på den svenska arbetsmarknaden, säger han.

Den totalt inskrivna arbetslösheten i Sverige ligger på 7,8 procent. I Hälsingland varierar arbetslösheten kraftigt i olika delar, Bollnäs kommun har högst arbetslöshet på 13,6 procent och Nordanstigs kommun lägst på 7,5 procent.

Läs även: Ministern om arbetslösheten bland unga: "Det finns massor av lediga jobb"

Missmatchningen som Mohamed Chabchoub pratar om hoppas arbetsförmedlingen kunna lösa med att lyssna på vilken kompetens företagen söker. Därefter kommer de arbetssökande att rustas med olika arbetsmarknadsutbildningar, praktik och utbildningar för att de ska matcha företagen.