Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg först ut med hästkompetenscenter

Under sju år har Mariana Femling undersökt vilka behov hästsektorn i länet har.
Nu är det dags att på allvar dra igång ett hästkompetenscenter.

– Vi behöver inte göra en enda ytterligare förstudie. Nu vet vi vad som behövs, säger Mariana Femling.

Hästnäringen är en så pass ung bransch i sin nuvarande form. Många har först en hobby, Utan att de riktigt förstår det själv har de utvecklats till företagare. På senare år har yrken dykt upp runt hästen som det tidigare inte gick att föreställa sig, hästtandläkare, hästmassör, hästkiropraktor, ridterapeuter och så vidare.

– På längre sikt kommer näringen själv att kunna ta ansvar för rådgivning och utbildning, men jag tror att det behövs ett sådant här stöd under mer än tio år framåt. Ungefär som de lantbruksnämnder som fanns innan lantbruket själv tog över ansvaret.

I dagsläget består hästkompetenscentret med länsstyrelsen som huvudman av bara Mariana Femling själv. Under hösten kommer företagare med anknytning till hästnäringen erbjudas kurser kring juridik och skattefrågor. Temadagar för kommunerna ska arrangeras kring hästen i samhällsplaneringen och hästen i folkhälsoarbetet.

– 2004-2006 fungerade vi i praktiken som ett kompetenscenter, även om det var ett projekt. Vi arrangerade många kurstillfällen och nätverksträffar. Då hade vi också en hemsida som sedan försvann. Den ska vi starta upp igen.

Finansieringen är tryggad för två år framåt och om ett år hoppas Mariana Femling att de ska vara två personer som arbetar inom centrat.

– Det här är inget man kan klara på egen hand. Jordbruksministern har tydligen sagt att sådana här kompetenscentran behövs, men i dag får de i princip inte kosta något.

För Mariana Femling är det av yttersta vikt att kompetensutvecklingen för hästnäringen blir en angelägenhet på nationell nivå. I längden är det ingen resurs Gävleborg kan upprätthålla på egen hand.