Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg bäst på motionsrecept

/
  • Många hälsingar blir numera ordinerade att gå till gymmet eller promenera för att få bättre hälsa.

Landstinget är bäst i landet på att ordinera motion till patienterna.

Annons

Forskare vid Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm har jämfört hur mycket de olika landstingen skriver recept på fysisk aktivitet, så kallade FaR. I Gävleborg skrivs 15 sådana recept ut per tusen invånare, 13 fler än bottenlänet Norrbotten och tre fler än tvåan Jämtland. Mer än 4000 recept på träning skrivs ut om året i Gävleborg, totalt är det drygt 49 000 i riket.

– Det är en medveten satsning som har gett resultat. Vi har lyckats arbeta in det här ute i verksamheterna, säger Sara Sjölin, landstingets folkhälsoutvecklare.

Under de senaste åren har landstinget utvecklat ett nära samarbete med idrottsföreningar som Friskis & Svettis och Korpen för få patienter att komma i gång och röra på sig.

– För folkhälsan har det inte så stor betydelse, men för den enskilde individen gör det mycket. Ungefär hälften av de patienterna som får FaR i länet följer sitt recept, säger Sara Sjölin.

I den politiska diskussionen om träningsrecepten hävdas det att föreskrivingen av motion är en "fattigmanslösning" på ett ökande behov av sjukgymnastik. Men studien pekar snarare på att det är en rättvisefråga och ett tillgänglighetsproblem att de andra landstingen inte ordinerar motion lika mycket som Gävleborg.

– För både samhället och den enskilde är det bättre om fler motionerar. FaR kan ges både som komplement och i vissa fall ersätta läkemedel. Patienter kan i stället gå en rask promenad för att få ner blodtrycket eller blodsockret och slipper äta mediciner som ger biverkningar, säger Sara Sjölin.

Mer läsning

Annons