Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälkuten i Gävle infångad och avlivad

/

Sälkuten som vid flera tillfällen den senaste veckan varit synlig vid slottet i Gävle har fångats in och avlivats, uppger polisen på sin hemsida.

Annons

Arbetarbladet rapporterade under fredagen om att sälkuten kunde komma att avlivas.

På eftermiddagen hämtade polisen sälkuten och tog med den till veterinären, där undersökning gjordes och man bedömde att sälen behövde avlivas.

Polisen skrev tidigare under dagen på sin hemsida att sälkuten visat tecken på att vara förvirrad och övergiven av sin mamma. Den har uppträtt som om den inte fått lära sig att äta själv.

Polisen uppmanade också allmänheten att inte gå nära sälkuten för att ta sefies med den.

Enligt Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet är det inte alltför ovanligt att sälar letar sig upp på land, men det som är annorlunda med den här sälkuten är att den återvänt flera gånger.

– Är det så? Då har det slagit slint i huvudet på den, säger Jonas Wahlström.

Jonas Wahlström sade också att det rådde stor risk att sälkuten skulle svälta, då finns bara två alternativ: att avliva den eller se till att den kommer till en djurpark.

Polisen har varit i kontakt med Skansen i Stockholm som tidigare har tagit hand om sälkutar. Skansen hade inte möjlighet att ta emot någon sälkut för tillfället. Inte heller några andra specialister på att rehabilitera skadade djur kan ta hand om sälkuten.

Svårigheten med att rädda sälkutar är att de måste tvångsmatas för att överleva. Tvångsmatningen måste ske under en längre tid och är mycket arbetskrävande, framför de personer som är rehabiliterare av djur.

Läs mer: Sälkut på vift i centrala Gävle – då ryckte polisen ut

Mer läsning