Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter startar sin MC med raketmotor – då larmar Gävleborna om bombexplosioner och skottlossning

/
  • Motorcykeln med raketmotorerna sprutar eld och ljuder fruktansvärt högt.
  • Peter Forsberg är nöjd med sin senaste skapelse som har likadana raketmotorer som tyskarna använde till sin V1-missiler under senare delen av Andra världskriget.
  • Här är en motorcykel som är gjord med enkom återanvända delar.
  • Här är den minsta motorcykeln som Peter Forsberg har tillverkat. Trots att den är så liten ska den enligt honom vara skön att köra.
  • Också den här sparkcykeln har Peter Forsberg skapat. Självfallet har den en motor så att man ska slippa sparka sig fram. Motorn finns i bakre hjulet.

Gävlebon Peter Forsberg har byggt en motorcykel med två raketmotorer. Motorerna sprutar eld och ljudet är öronbedövande.
– Folk har tappat balanssinnet av ljudet, säger Peter Forsberg.

Annons

Den prisbelönte motorcykelbyggaren Peter Forsberg från Gävle har byggt en motorcykel med två raketmotorer av samma typ som satt på Hitlers V1-missiler i slutet av Andra världskriget.

– Men mina motorer är nerskalade, mindre. Jag har tillverkat motorerna efter ritningar gjorda av en man i USA, säger Peter Forsberg.

På filmer kan man se hur folk vrider sig i smärtor trots att de håller för öronen och hur tryckvågorna ruskar om träd och buskar ordentligt.

– Ljudet är farlig högt. Folk har blivit sjuka när de har trotsat våra varningar om att ha hörselskydd på sig när vi startar motorcykeln. De har till och med tappat balanssinnet av ljudet.

Flera polisanmälningar gjordes i fjol när han startade motorn i skogen med flera kilometer till närmaste hus. Snart dök polisen upp.

– De hade fått larm om bombdetonationer och eventuell skottlossning. När motorn tänder bara en gång blir det enorma knallar. De knallarna kommer 60 gånger i sekunden när motorn är i gång och då låter det ännu värre, berättar Peter Forsberg.

Men det kan bli en dyr historia att köra hojen. Motorerna drar fruktansvärt mycket bränsle.

– De två motorerna på motorcykeln drar åtta liter bensin i minuten. På hojen finns också en tredje motor.

Hur fort går den?

– Jag har aldrig testat hur fort den kan gå. Jag har bara kört i 200 kilometer i timmen som snabbast.

När han sätter i gång motorerna behöver han hjälp av flera personer. Motorerna startas med hjälp av tryckluft.

– Tryckluften kopplas bort så fort den startat och sedan är det bara bränslepumpar som går. Att de går av sig själva är lite unikt med de här motorerna.

Skulle du våga köra motorcykeln om någon annan hade tillverkat den?

– Det skulle nog vara läskigare. Nu vet jag att jag dragit åt varenda skruv själv. Men det händer ju att jag misslyckas också.

Han har byggt uppemot 12 motorcyklar i sitt garage Brooklyn Chopper – och alltid är det något speciellt med hans skapelser.

– Ja, jag är inte så mycket för original, säger han.

Mer läsning